Rovdjur med smak för glass

Varje tisdag är det lördagsgodis som gäller. I alla fall för snöleoparden på Nordens ark. Isglassen är speciellt omtyckt.

ANNONS
|

Givetvis har snöleoparden och de andra rovdjuren på Nordens ark inte en aning om vilken veckodag det är som gäller. Men rutinen är i alla fall att på tisdagar, sommartid, är det isglass som serveras rovdjuren.

Och så klart är det inte en läskande Piggelin eller svalkande Solero som bjuds de fyrfotade djuren. Istället är det läskande varianter som med fördel har smak av både blod och kött som serveras.

- Att ge dem isglass, som vi kallar det, är en del i att berika för djuren. Eller helt enkelt att aktivera dem som vi säger på vardagsspråk, förklarar djurvårdaren John Uno.

ANNONS

Han fortsätter:

- De har något att göra under ett par timmar. För det tar ju ett tag att sätta i sig den här glassen.

Texten fortsätter under videoklippet.

Han berättar att isglassen tillagas på Nordens ark. Av djurvårdarna själva. Grunden består av vatten. Sedan droppas det i lite blod. Kanske något köttbit. Eller kattmat.

Sedan fryser man in hela härligheten i en stor skål. Och det är sedan själva isglassen som rovdjuren smäller i sig.

- Djuren vet inte att det är tisdag och dags för isglass. Men de ser ju givetvis att vi kommer och framförallt ser de att vi har mat med oss.

Han vill inte ta åt sig äran för isglassen. Den har lång tradition på Nordens ark. Och finns dessutom på flera andra djurparker.

- Vi måste använda vår fantasi och göra roliga och intressanta inslag för djuren i deras vardag hos oss, säger John Uno och nämner att snöleoparderna kan älska när det kommer en spade med nymockad hästskit och slängs i deras hägn.

Då rullar sig snöleoparden nöjt i hästskiten, precis som hundar, för att maskera sig och sin egenlukt.

När djurvårdarna stänger in djuren händer det att de går runt i hägnen och lägger ut blodspår, som ger lite extra tilldjuren när de släpps ut igen.

ANNONS

- Generellt sett är järven det djur som är mest intresserat när vi gör de här sakerna. De är väldigt aktiva och väldigt nyfikna.

Vilket djur är mest svårflörtat?

- Tigrarna, säger John Uno utan att tveka.

- De är svårast att hitta på roliga grejer för. De är inte lätta att få intresserade.

ANNONS