Så byggde de sin minimalistiska drömvilla

Väl dold bland trädtoppar och buskage, men med milsvid utsikt över ängar och Tjörns böljande landskap, ligger Hannas och Markus husdröm. Ett arkitektritad villa, byggd i hållbara och tidlösa material. Med skräddarsydda detaljer och väl valda vinklar är inte en millimeter lämnad åt slumpen.

ANNONS

Här bor: Hanna Samuelsson, 27 år och Markus Berndtsson, 29 år.

Jobbar med: Hanna är utbildad fastighetsmäklare och arbetar som nyproduktionsansvarig på Gofab Fastighetsbyrå. Markus har en bakgrund som finsnickare men är i dag servicetekniker.

Bostad: En arkitektritad villa på Tjörn, på 170 kvm fördelat på 5 rum och kök

Instagram: @villahannamarkus

Ett med naturen

Hanna och Markus ville bygga ett modernt hem i hållbara gedigna material som smälte in i naturen. Den arkitektritade villan är byggd i lättklinkerelement som sedan klätts med stående träpanel målat i svart slamfärg. Huset ligger på en kulle, granne med skogen och med stora glaspartier som ger en enorm utsikt över ängarna.

– Huset stod klart 2018, men själva projektet startade vi redan 2014 med avstyckning och förundersökningar för fornlämningar, för att sedan rita upp huset och få bygglov. Vi har byggt hela huset själva, med undantag för el, VVS och måleri.

Väl valda vinklar

Huset är ett enplanshus byggt i tre kuber som ligger lätt förskjutna i förhållande till varandra, med en öppen men ändå rumslig indelning av rummen. Takets lutning är anpassat för att gynna solpaneler, och ena hörnet av huset består av en spetsig gavel i glas.

ANNONS

– Baksidan på hus är oftast tråkiga, därför tog vi vara på hörnet av huset som i dag har ett stort spetsfönster som är 5,5 meter högt och 2,4 meter brett. Invändigt återkommer den spetsiga vinkeln i fönstersmygar och detaljer. Vi ville att huset skulle vara fullt av överraskningar, inte bara ett vanligt enplanshus.

Bild: Alice Johansson

Genomtänkta detaljer

Paret ville skala ner allt och få ett diskret och minimalistiskt uttryck, därför finns det varken dörrfoder, golvlister eller fönsterbrädor i huset. Gardinskenor, belysning och förvaring är diskret inbyggt och rena, raka linjer genomsyrar inredningen.

Arkitekt i familjen

Hannas far, Mats Samuelsson, är arkitekt och har hjälpt dem att realisera sin husdröm.

– Pappa har varit en stöttepelare som väglett oss under hela processen, från visionen om huset till byggnationen ute på plats. Han är en idéspruta och med hans expertis och våra önskemål kom vi gemensamt fram till husets utformning.

Minimalistiskt, skandinaviskt och tidlöst

För att hålla en röd tråd genom hela processen från ritning till inredning bestämde paret sig för att utgå från tre ledord – skandinaviskt, tidlöst och minimalistiskt.

– Vi ville skapa en skandinavisk känsla i inredningen, med naturnära material i harmoni med skogsgläntan vi bor i. Vi ville även välja tidlösa och hållbara material. Sist men inte minst älskar vi det minimalistiska, det avskalade och enkla. Med raka tydliga linjer utan foder och lister, och återkommande material genom hela huset.

ANNONS

Perfektionister ut i fingerspetsarna

För att Hanna och Markus ska trivas är ordning en viktig faktor. Platsbyggda möbler och rena avskalade ytor är en förutsättning.

– Markus är även väldigt noggrann när det kommer till byggnation så när han sätter i gång då ska allt passa på millimetern. Det är ett otroligt välbyggt hus där varje regel och skiva är noga utvald och skräddarsydd för ändamålet. Är det inte ordning och reda här hemma så har vi båda svårt att slappna av.

Bild: Alice Johansson

Eldstad på 360 grader

En kamin var en självklarhet och planerades in i huset i ett tidigt skede. Denna modell går att rotera 360 grader, och förutom att välkomna gästerna i hallen skapar den mysfaktor i vardagsrummet.

– Jag hade sett denna kamin på Pinterest och fick frakta hem den från Frankrike. Det är viktigt att man ritar in kaminen innan man börjar bygga eftersom det bland annat krävs särskilda förstärkningar i bjälklaget och dessutom får det inte finnas något brännbart material i närheten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS