Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En hona kan lägga mellan 200 till 300 ägg. Bild: M Stensmyr
En hona kan lägga mellan 200 till 300 ägg. Bild: M Stensmyr

Så blir du av med bananflugor hemma

Just nu är det fullt med bananflugor både inne och ute. De tar sig in i våra hem på olika sätt – ett är genom de flera hundra ägg som ligger på frukten vi köper hem. Och de älskar alkohol:
– En fruktig chardonnay tycker de inte är fel, säger Marcus Stensmyr, lektor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Hittar du simmande bananflugor i ditt vinglas, och får vifta bort dem så fort du tar ett bett i äpplet? Då är du inte ensam, för nu är det högtid för de små bevingade irritationsmomenten. Och många blir de lätt, då en hona kan lägga mellan 200 till 300 ägg, som sen kläcks två veckor senare.

Expert på bananflugor

Marcus Stensmyr är lektor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet och vet det mesta om de små flugorna. Bananflugorna invaderar nu våra hem, och de är här för att stanna berättar han.

– De är lite sena i år, men nu har de kommit när trädgårdarna är fyllda med frukt. Och det är lite kyligare på kvällarna, och då vill de in i värmen.

Marcus Stensmyr berättar att trots deras namn är det inte bananer de äter, utan det är jästen och bakterierna som växer på frukten – och som de hittar längst ner i våra bruna fuktiga avfallspåsar hemma. Där man oftast hittar bananflugorna är runt vasken, för där är det fuktigt, och finns mat.

Hur kommer de in i våra hem?

– De kommer in genom fönstret, och genom till exempel frukten vi köper hem, på en frukt kan det ligga ett hundratal ägg som vi inte ser.

Marcus Stensmyr är expert på bananflugor. Bild: Amanda Stensmyr
Marcus Stensmyr är expert på bananflugor. Bild: Amanda Stensmyr

Älskar alkohol

Men är inte bara den skämda frukten som är deras favoritmat. De har en stor förkärlek för alkohol som vin, öl, vin och whisky – och vinäger gillar de mycket.

– En fruktig chardonnay tycker de inte är fel, säger Marcus Stensmyr.

Hur länge stannar bananflugorna?

– De har nu flyttat in och stannar över vintern. De flesta stryker sen med av kylan, men de som överlever flyttar sen ut till våren.

Men hur blir man då av med de små liven?

Marcus Stensmyrs tips är att hälla upp vinäger, lägga i lite apelsinskal som de gillar, och lite såpa. De landar på apelsinskalen och drullar sen i.