Så fungerar covid-testningen under jul och nyår

Västra Götalandsregionen har arbetat för att jul och nyår ska innebära ett så litet bortfall som möjligt i testkapaciteten för covid-19. Samtidigt påpekar regionens samordnare Jan Kilhamn att ett negativt provsvar inte innebär att det är fritt fram att fira jul som vanligt.
– Tester är en ögonblicksbild. Nästa dag kan man vara smittspridande, säger han.

ANNONS
|

Regionen är väl förberedd inför jul och nyår när det gäller provtagning för covid-19. Under jul och nyår går många vårdcentraler samman för att se till att det inte är stängt överallt samtidigt. Under vissa dagar, som julafton, kommer laboratorierna som analyserar proverna att gå ner i bemanning. Men beskedet från regionen är att provtagning för covid-19 kommer att fungera även under helgerna.

– Vi kör på i stort sett som vanligt. VI har säkrat logistiken för de vårdcentraler som har öppet så att de kan lämna in prover och få dem analyserade.

LÄS MER:Rekordmånga nya smittade i TTELA:s område

Hjälp från Tyskland

Sedan regionen slog i kapacitetstaket för hur många prover som regionens laboratorier kan analysera har ett avtal upprättats med ett tyskt laboratorium i Munchen. Även den resursen kommer att fungera under kommande veckor, enligt Jan Kilhamn.

ANNONS

– Vi har ordnat så att linan till Tyskland fungerar även under jul- och nyårshelgerna.

Det är möjligt att fler kommer vilja testa sig inför jul- och nyår för att på så sätt försäkra sig om att det inte är farligt att umgås med riskpersoner och äldre släktingar. Men det är en falsk trygghet och en slutsats som inte går att dra utifrån ett negativt provsvar.

LÄS MER:Antal covidsjuka inom NU-sjukvården når ny topp

– Testerna för påvisning av infektion är inget som vi uppmanar att man använder på det sättet. Testningen är primärt för de som har symptom. Vill man verkligen säkra att man är smittfri inför att träffa släkt och vänner är det isolering i hemmiljö i mellan fem och tio dagar som gäller.

Jan Kilhamn, regional samordnare för coronatestningen i Västra Götalandsregionen.
Jan Kilhamn, regional samordnare för coronatestningen i Västra Götalandsregionen. Bild: Jonas Lindstedt

Hårt tryck på sjukhusen

Belastningen på regionens sjukhus och vårdinrättningar har ökat successivt under hösten och vintern. I nuläget är situationen ansträngd på flera håll. Samtidigt brukar jul och nyår även under vanliga år innebära bemanningsproblem. Antalet covidpatienter är nu det högsta sedan i maj. Sammanlagt vistas 355 patienter, sjuka i covid-19, på regionens sjukhus. Det gör att den planerade vården i dagsläget tvingas stå tillbaka.

Enligt Sahlgrenska Universitetssjukhusets chefsläkare Thomas Brezicka är vården av covidpatienter, och vårdpersonalens behov av återhämtning och få fira jul med familj, potentiellt svårt att kombinera.

ANNONS

– Vi gör allt vi kan för att lägga det här pusslet och om möjligt ge den ledighet som personalen behöver. Men personalen behövs också i vården och den ekvationen måste gå ihop. Detta sliter man väldigt hårt med på alla nivåer i sjukhuset just nu.

LÄS MER:Primärvården om vaccinationen: Vi kommer behöva ta in extra personal

Vårdskulden byggs på

Om smittspridningen tar fart ytterligare under jul- och nyår så kommer det få konsekvenser längre fram, enligt Thomas Brezicka.

– Det kommer få återverkningar för vården i januari, när mycket annan vård dessutom ska tas igen. Det handlar om vård som blivit uppskjuten och då kan den vården komma att stå på spel vilket gör det ännu mer kärvt. Vi behöver en nedgång av covid-patienter. Det är den delen vi kan styra och det är där den stora belastningen ligger i dag, säger han.

Under måndagen 14 december upphörde också de lokala allmänna råden att gälla. De ersattes av skärpta nationella föreskrifter för att bromsa smittspridningen. Det handlar bland annat om att minimera antalet kontakter och hålla julfirandet inom en mindre krets. Till exempel uppmanar Folkhälsomyndigheten att tomten inte inhämtas utifrån utan att han ska komma ”från den mindre krets som du umgås med.”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS