Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/11

Så högt rankas Liseberg i Europa

Är du en av alla dem som älskar en böljande berg- och dalbana i trä? Eller är du mer typen som söker efter häftiga stup? Eller gillar du risken att bli blöt? Europas bästa nöjesparker har korats. Spana in bildspelet och se hur högt på listan Liseberg kommer. Och vilka parker som rankas högre.

För sjätte året i rad gick European Star Award av stapeln – branschmässan som utser Europas bästa nöjesparker. 

Som enda svenska nöjespark på tio-i-topplistan återfinns Liseberg, som för andra året i rad knep fjärde platsen. Och som dessutom prisas för flera av sina attraktioner.
 

Många medaljer

Helix tappade en placering och knep bronset i kategorin Europas bästa berg- och dalbana i stål. Balder, som tidigare blivit utnämnd till såväl Europas som världens bästa berg- och dalbana i trä står sig i konkurrensen och är fortsatt guldmedaljör i kategorin Europas bästa berg- och dalbana i trä. 

– Det är otroligt roligt och det visar att de satsningar vi gjort de senaste åren bär frukt och att vi kan konkurrera med de stora spelarna, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg.  
 

Ett nästintill gravitationslöst tillstånd

2003 kom Balder och 2014 invigdes Helix. 2018 kommer Lisebergs senaste satsning: Valkyria, Lisebergs nya berg- och dalbana i stål. När den står klar kommer den att vara Europas längsta så kallade "dive coaster" – en bana med ett nästan 90 grader brant stup där personen i attraktionen kommer uppleva ett nästintill gravitationslöst tillstånd.

Andreas Andersen menar dock på att det som gör Liseberg till ett nöjesfält i världsklass är helhetstänk och inte bara de stora och snabba attraktionerna.

– Jag tror det är hela upplevelsen, inte bara fart och höjd, som gör Liseberg speciellt. Det ska finnas något för alla och vi ska utföra det med kvalité.
 

Bäst i Europa

För den som gillar nöjesparker i allmänhet och berg- och dalbanor i synnerhet är Tyskland landet att besöka. Dels toppar Europa-Park i Tyskland listan på bästa nöjesparker i Europa och som enda land är tre av dess nöjesfält med på topp-tio. I kategorierna Bästa berg- och dalbana har landet inte mindre än fem stycken på topp tjugo.