Populärt. Industriprogrammet har gått som en raket bland gymnasiesökande högstadieelever.
Populärt. Industriprogrammet har gått som en raket bland gymnasiesökande högstadieelever.

Så har eleverna valt till gymnasiet

Naturvetenskap är populärast, följt av ekonomi. Färre väljer yrkesprogram. Industriprogrammet har fördubblats. Det visar årets preliminära antagning till gymnasiet i Fyrbodal.

ANNONS
|

I torsdags kom resultatet av den preliminära antagningen till gymnasiet. Den visar att eleverna följer samma mönster som de senaste åren.

– Det är till de högskoleförberedande programmen som allra flest söker. Det är genomgående, nästan alla väljer dit, säger Titti Andersson, verksamhetsledare på Antagning Fyrbodal.

Populärast är naturvetenskapsprogrammet. Därnäst kommer ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och estetiska programmet.

Däremot är det fortfarande färre som söker till yrkesprogrammet. Populärast bland yrkesprogrammen är bygg- och anläggning och vård- och omsorg.

– Det finns dock ett program som sticker ut i år, det är industriprogrammet där det har blivit en fördubbling i antalet sökande jämfört med förra året.

ANNONS

– I övrigt är det väldigt likt som de senaste åren. Det skiljer sig inte heller något särskilt åt mellan kommunerna.

Några program och inriktningar kommer inte att starta till hösten. I Mellerud gäller det några inriktningar på hantverksprogrammet, fordons- och transportprogrammet, handels - och administrationsprogrammet och industritekniska programmet. Även Fridagymnasiets humanistiska program i Vänersborg ställs in inför kommande läsår.

I den preliminära antagningen har 92 procent av eleverna fått sina förstahandsval.

– Det är en hög siffra, skolorna har gott om platser.

Nu startar omvalsperioden och pågår till 5 maj.

– Då har man möjlighet att göra justeringar. Det är ett bra tillfälle att kanske lägga till ett program, och en del elever ändrar sina val. Det är ganska många elever som inte är färdigtänkta i januari, säger Titti Andersson.

Det slutliga beskedet kommer den 28 juni.

– Mycket kan hända till dess. Den preliminära antagningen baseras på höstterminsbetyget. Sedan kan elever bli behöriga och elever få högre betyg så det kan förändra antagningen.

Inom Fyrbodal gäller fritt sök sedan år 2016. Antagning Fyrbodal gör antagning till alla gymnasieskolor i kommunerna, både kommunala och fristående.

Program som inte startar

Dahlstiernska gymnasiet, Mellerud

Hantverksprogrammet - inriktning Finsnickeri, lärling.

Fordons- och transportprogrammet - inriktning Transport, lärling.

Handels- och administrationsprogrammet - inriktning Administration och service, lärling.

Industritekniska programmet - inriktning Processteknik, lärling.

Fridagymnasiet, Vänersborg

Humanistiska programmet

Källa: soktillgymnasiet.se

ANNONS