Så många körde för fort i Fyrbodal

I tre veckor har polisen haft en speciell regional trafikinsats med fokus på hastighetskontroller. I Fyrbodal blev resultatet bland annat att 232 fortkörare åkte fast och att 69 i hela regionen miste körkortet.

ANNONS
|

Men den viktigaste slutsatsen enligt Nils-Åke Bergström på polisens trafiksektion region väst är att trafikpolisen behöver utökade resurser för mer regelbundna kontroller:

– Vi behöver synas mer i trafiken, ha fler kontinuerliga kontroller. Den här typen av bevakning får inte ligga i träda.

Bergström menar att polisens redan mycket kritiserade omorganisation, som även slog mot trafikpolisen, där den ordinarie bevakningen las ut på patrullerande polis och man fick koncentrera sig på den tunga trafiken, nu får återverkningar.

Med de senaste tre veckornas kontroller och analysen av detta ser polisen en positiv effekt av den planerade närvaron:

– Folk dör i trafiken, men med kontinuerliga kontroller, om du ser poliser, så har det en dämpande effekt på hur folk kör. I min sammanfattning belyser jag behovet av att vi har övervakning av trafiken och att högsta polisledningen kan lyfta den här frågan.

ANNONS

Andra positiva effekter menar han också är andra grova brott som "fastnar i nätet" och man får med på köpet, som narkotikabrott, olovliga körningar, drograttfyllor och stölder.

– Under den här perioden kunde vi till exempel räkna in 15 stycken grova olovliga körningar och så grep vi faktiskt också några tjuvar, berättar Nils-Åke Bergström.

Det man också har sett är hur aggressivt körsätt en del har. Och det är ett invant körsätt, där man inte tror att man utgör någon fara.

– I Norge till exempel är böterna betydligt högre, och när norrmännen kommer in i Sverige kör de mycket fortare.

Trots de två sista veckornas väderläge med mycket snö och halka, har det fortsatt gått väldigt fort för många bilister.

– Tyvärr, vi blev lite förvånade att det skulle gå undan på det viset. Trots de besvärliga förhållandena två av tre veckor, så blev det totalt 1526 hastighetsöverträdelser i regionen, varav 232 bokfördes i Fyrbodal, säger Nils-Åke Bergström.

Fakta: Polisens trafikveckor

Insatsen under veckorna 43-45 har bland annat omfattat hastighetskontroller med fokus på överträdelser i spannet 6-9 km/h på särskilt olycksdrabbade vägavsnitt, dold trafikövervakning med civila polisbilar (pilotbilar) som fokuserat på aggressiv körning samt mobila fartkameror (ATK). Sammanställning: Hastighetsöverträdelser Omhändertagna körkort Antal kontroller Polisområden 983 33 485 ATK 296 Pilotbil 247 36 Totalt 1526 69 485

Övrigt: Sju fall av rattfylla, sex drograttfyllor, grov olovlig körning 16 stycken, sju fall av olovlig körning, fyra narkotikabrott, brott mot knivlagen tre fall,tre gripna, nio bilar med körförbud, tre avställda fordon och sju a-traktorer beslagtagna.

ANNONS