Över 42 500 doser vaccin mot covid-19 har antingen getts eller är på väg ut till invånarna i Västra Götalandsregionen.
Över 42 500 doser vaccin mot covid-19 har antingen getts eller är på väg ut till invånarna i Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron

Så många vaccindoser har getts i regionen

17 000 doser vaccin har använts i Västra Götalandsregionen hittills. Minst 42 500 har levererats. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Den första vaccinationen mot covid-19 gjordes i Sverige i slutet av december. Sedan dess har tusentals svenskar fått sin första spruta med Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty. Också Modernas vaccin har godkänts för användning inom EU och de första doserna levererades till Sverige förra veckan.

Astra Zeneca och Oxford-universitetets vaccin väntas godkännas i Europa inom kort, i Storbritannien har det redan fått grönt ljus.

LÄS MER:Modernas coronavaccin får grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet

Till och med vecka två i år har 42 525 doser covid-19-vaccin levererats till Västra Götaland och under denna veckan förväntas ytterligare cirka 6 800 doser komma till regionen.

Sparar inga doser

Enligt regionen ges denna vecka dos två till flera av de äldre som var först ut med sin första dos. Förra veckan inleddes vaccineringen av vård- och omsorgspersonal och denna vecka står personer med hemtjänst tur.

ANNONS

– Vi har planerat sedan tidigt i höstas och allt vaccin som kommer till Västra Götaland når invånarna på ett effektivt och säkert sätt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Enligt regionen följer de nu Folkhälsomyndighetens råd och använder alla doser direkt. Det som avgör hur snabbt det går, menar de, är tillgången på vaccin, samt logistiken kring vaccineringen.

Totalt har det levererats 276 000 doser till de svenska regionerna. Majoriteten av dem är Pfizer-Biontechs vaccin. Men enligt Folkhälsomyndigheten kom det också 10 800 doser av Modernas vaccin förra veckan och 700 av dem har använts.

Går vaccinationerna snabbare i vissa regioner än andra?

– Det är för tidigt och vi har för dåliga data för att göra den typen av analyser. Vi behöver ge regionerna lite mer tid och göra datan lite stabilare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten .

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS