Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så slår rekordkylan till mot Västsverige

Nu slår kylan till mot Västsverige på riktigt. I TTELA:s område blir det fortsatt kallt i slutet av veckan och till helgen. Nästa söndag kan temperaturen nattetid sjunka till nästan 20 minusgrader i TTELA:s område.

Kylan kommer att öka i Västsverige under hela veckan. Under de första dagarna väntas temperaturer kring nollan. Men från onsdag blir det markant kallare. I Västsverige kan man räkna med tolv minusgrader, enligt SMHI. I Trollhättan och Vänersborg kan det bli ännu några grader kallare under senare delen av veckan. Vädersajten Yr.no skriver att det ska bli 18 minusgrader i Trollhättan och Vänersborg natten mellan söndag och måndag nästa vecka.

– Det blir som kallast vid klart väder, så exakt hur många minusgrader vi har att vänta beror på hur molnen kommer att röra sig, säger Christoffer Hallgren, jourhavande meteorolog på vädertjänsten Foreca, till TTELA.

Det har varit mildare väder under några dagar nu, och under måndagen förväntas snön övergå i regn.

– Men det är kortvarigt. Imorgon blir det kallare och då blir det risk för halka på vägarna, säger Christoffer Hallgren.

De flesta orter i Västsverige, däribland Skövde, Halmstad och Uddevalla, kommer troligtvis ligga på temperaturer mellan -10 och -15 i slutet på nästa vecka.

Kyla kan föra med sig flera problem, bland annat frysta vattenledningar och halka på vägarna. Andreas Terner, räddningstjänsten Storgöteborg säger att den största risken är att människor tror att extrem kyla innebär säkra isar och ger sig ut och åker skridskor.

– Det är alldeles för tidigt för det. Isarna är livsfarliga, det har inte varit kallt tillräckligt länge, säger han.