Uddevalla sjukhus utökar kapaciteten för coronasmittade.
Uddevalla sjukhus utökar kapaciteten för coronasmittade. Bild: Karl af Geijerstam

Så många behandlas för corona på Uddevalla sjukhus

Antalet patienter som får vård för corona inom NU-sjukvården är nu 56 personer. Det är en liten ökning från förra veckan men samtidigt har en ny avdelning på Uddevalla sjukhus börjat behandla multisjuka äldre som har covid-19.

ANNONS

Inom NU-sjukvården är det 56 personer som vårdas för covid-19 varav tolv personer får intensivvård. Den senaste veckan har antalet som vårdas för covid-19 ökat i en långsam takt vilket har varit väntat enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

– Totalen fortsätter att öka vilket vi förväntat oss. Mycket information som vi får i media är Stockholmsbaserad och man kan få intrycket att vi är i någon form av topp men vi förväntar oss att antalet fortsätter att öka.

Enligt Niklas Claesson finns det kapacitet att vårda dubbelt så många patienter med covid-19 inom NU-sjukvården.

– Ju mer platser av vården som patienterna tar desto större blir ansträngningen för våra medarbetare men vi har planer på ytterligare steg om det behövs.

ANNONS

Uddevalla sjukhus

I torsdags, förra veckan, tog MÄVA 1 på Uddevalla sjukhus emot de första patienterna med covid-19. Av de 56 personerna som vårdas för corona inom NU-sjukvården är det nu tolv som behandlas på Uddevalla sjukhus.

– De tog emot de första patienterna redan under torsdagskvällen. Det började med ett fåtal och har successivt skalat upp den vården.

Niklas Claesson, NU-sjukvården
Niklas Claesson, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

I dagsläget har Uddevalla sjukhus 16 vårdplatser tillägnade äldre multisjuka som har covid-19 men kapaciteten kommer fortsätta att utökas.

– 24 platser är den planerade kapaciteten.

I onsdags förra veckan berättade några ur personalen på MÄVA att de inte var redo att ta emot coronasmittade patienter men dagen efter började de första patienterna behandlas.

– Jag vet att man jobbat aktivt på avdelningen med att komma igång och man har haft mycket information till medarbetarna så att rutinerna är välkända och de har den information de behöver.

En del av kritiken låg i brist på skyddsmaterial, har de tillräckligt nu?

– Vi har tillgång till det materialet de behöver men jag vill också säga att jag har full förståelse att det blir oro när förändringar kommer fort.

Under tisdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten siffrorna över antal avlidna till följd av covid-19 i Sverige och Västra Götaland. I Sverige är det nu 2355 personer och i Västra Götalandsregionen har 176 avlidit. Enbart i Västra Götalandsregionen är det tolv nya dödsfall sedan i måndags.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt ökning av coronafall i NU-sjukvården

Den 28 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 345 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 86 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

56 personer varav 12 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

185 personer varav 49 på IVA

Sjukhusen i Väster:

40 personer varav 8 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

26 personer varav 8 på IVA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS