Polisen har slagit till mot flera adresser runtom i Göteborg under hösten. Arkivbild.
Polisen har slagit till mot flera adresser runtom i Göteborg under hösten. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Sexhandel på 30 olika adresser i Göteborg

Misstänkt sexhandel har pågått på 30 olika adresser i Göteborg. Det visar polisens senaste insats mot prostitution och människohandel.
– Mörkertalet är stort, det vi ser är toppen på ett isberg, säger Sara Svensson, tillförordnad gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst.

ANNONS
|

Vid fyra kvällspass under hösten har polisen haft en riktad insats mot prostitution och människohandel i Göteborg.

LÄS MER:Därför prioriterar polisen inte sexköp

– Vi har jobbat på tre fronter: ingripanden mot sexköpare, uppsökande kontakt med prostituerade via sexannonser och spaning på hyresrum och lägenheter via tips från exempelvis grannar, säger ingripandepolis Daniel Cervinus.

Har rättsligt efterspel att vänta

Åtta män mellan 24 och 41 år rapporterades för köp av sexuell tjänst varav en anmälan gäller försök. De har alla rättsligt efterspel att vänta.

Vad säger de till er?

– Det är allt från blånekande till erkännande med en gång. Många uppger sig vara ångerfulla och känner skam, säger Daniel Cervinus.

ANNONS

Vilka är männen?

– Alla sorter skulle jag vilja säga med variation i ålder, nationalitet och socioekonomisk bakgrund. En del har familjer och barn.

Unga kvinnor som är väldigt utsatta

Många av de prostituerade är unga kvinnor – och de är enligt de båda poliserna väldigt utsatta och pressade.

LÄS MER:Fem "torskar" gripna på fem år

– Många har kommit hit från Östeuropa eller Sydamerika – ofta lovade något helt annat. De har i stort sett ingenting här, de saknar språket och kopplingen till landet och är helt beroende av de människor som tagit hit dem, säger Daniel Cervinus.

Målet: störa ut sexhandeln

– Det vi ser är toppen på ett isberg. Det finns ett enormt mörkertal när det gäller sexhandeln som behöver komma fram i ljuset. Genom insatsen har vi fått en bra lägesbild i Göteborg och både breddat och spetsat vår förmåga i hela region Väst. Målet är att störa ut sexhandeln bland annat genom att öka risken för sexköpare att åka fast, säger Sara Svensson, tf gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst i en kommentar.

LÄS MER:Anna började sälja sex som tolvåring: "Ofta på lunchrasterna"

Polisen har i sin kartläggning av sexhandeln i Göteborg arbetat utifrån öppna eskortsajter men prostitutionen hanteras på många olika vägar.

Förutom de polisiära insatserna med spaning, kartläggning och ingripanden behövs allmänhetens hjälp för att upptäcka den dolda sexhandeln.

ANNONS

Okända män i trapphuset

– Det kan handla om att det är mycket spring av okända män i trapphuset. Om springet går till en lägenhet som hyrs ut till tillfälliga boende – vanligtvis unga kvinnor – då ska man absolut reagera och kontakta polisen, säger Sara Svensson.

LÄS MER:Därför hamnar unga i prostitution

– Kontakta även hyresvärd eller fastighetsägaren. De måste agera om de får veta att lägenheten används för prostitution – annars kan de ställas till ansvar för att ha främjat sexhandeln och då kan de dömas för koppleri, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker också genom sociala myndigheter erbjuda de som utsätts för sexhandeln stöd och hjälp för att komma därifrån, säger hon.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS