Personalbrist. Det saknas så många sjuksköterskor att tio vårdplatser på avdelning 63 på Näl fick stängas på fredagen för obestämd tid.
Personalbrist. Det saknas så många sjuksköterskor att tio vårdplatser på avdelning 63 på Näl fick stängas på fredagen för obestämd tid.

Sjuksköterskebrist stänger kirurgplatser

På fredagen stängde ledningen tio vårdplatser på Näl:s avdelning 63 med kirurgisk akutvård. Bristen på sjuksköterskor är så stor att bemanningen inte räcker för att hålla alla vårdplatser öppna.

ANNONS
|

För att patienterna ska erbjudas en säker vård och personalen en bättre arbetsmiljö minskas vårdplatserna, tillfälligt, enligt kirurgklinikens verksamhetschef Maria Wiksten Ericsson.

Att NU-sjukvården dras med stora svårigheter att rekrytera personal är inte nytt. Nu är det Kava, kirurgisk akutvårdsavdelning, som måste ta till åtgärder, och drar ner med tio platser.

– Det är en tillfällig neddragning eftersom vi saknar framför allt sjuksköterskor att bemanna avdelningens 26 vårdplatser, säger Maria Wiksten Ericsson.

– Vi har arbetat ganska länge med att hitta personal. Vi har också vänt oss till flera olika bemanningsföretag men de kan inte hjälpa oss med de arbetspass som är vakanta.

ANNONS

Maria Wiksten Ericsson konstaterar att det är hög omsättning på sjuksköterskor och att det är många som slutar.

– Vi har problem både med att rekrytera och att behålla de sjuksköterskor som redan jobbar hos oss.

Beslutet att dra ner på antalet platser ska omvärderas kontinuerligt och försöken att anställa fler sjuksköterskor fortsätter, enligt Maria Wiksten Ericsson.

– Vi arbetar för att det här inte kommer att påverka patienterna.

Maria Wiksten Ericsson ser inte i nuläget att fler platser kommer att behöva stängas på avdelning 63.

Kirurgkliniken påverkas även av att det saknas tillräckligt många operationssjuksköterskor och att operationsavdelningen därför måste dra ner på antalet operationer.

Snart är det dessutom sommar, en period när det brukar vara erkänt svårt inom NU-sjukvården att hitta tillräckligt mycket och rätt personal.

Just nu pågår planeringen av sommarens ledigheter, enligt Maria Wikström Ericsson, så det är svårt att svara på hur sköterskebristen kommer att slå mot vårdplatserna på kirurgkliniken.

– Men förutsättningarna är sämre i år. Inför förra sommaren kunde vi rekrytera sjuksköterskor, men inför årets sommar har vi bemanningssjuksköterskor inne redan nu.

Rekryteringsproblemen för kirurgkliniken utan drabbar hela NU-sjukvården. För att ringa in problemen intervjuas de som slutar av personalavdelningen om varför de går. Brist på möjlighet till egen utveckling och en tuff arbetsmiljö är några av de orsaker som då anges.

ANNONS
ANNONS