”Vi har kapacitet att klara både covid-patienter och övrig akutvård”, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
”Vi har kapacitet att klara både covid-patienter och övrig akutvård”, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Bild: Adam Ihse / Stefan Bennhage

Sjukvården till akutpatienter: ”Var inte rädda för att söka vård”

Antalet patienter som söker akut till NU-sjukvården har minskat med en tredjedel. Samtidigt ställer patienter in viktiga planerade besök i högre grad än tidigare. Nu uppmanar regionen att sjuka inte ska tveka att söka akutvård som de sökt för i vanliga fall.
– Vi har kapacitet att klara både covid-patienter och övrig akutvård, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

ANNONS
|

Det har nu gått sju veckor sedan det första covid-19-fallet konstaterades i Västra Götaland. Sedan dess har 1242 fall bekräftats i länet och ungefär 17 procent av dessa i Fyrbodal, enligt uppgifter från Västra Götalandsregionens presskonferens på fredagen.

För att frisätta resurser till akutvård och covid-patienter har sjukhusen i länet dragit ner kraftigt på planerad vård som kan vänta. Men nu flaggar regionen för att folk inte vågar söka akutvård i samma utsträckning som vanligt.

– Vi har kapacitet att klara både covid-patienter och den övriga vården, det är planerad vård som kan vänta som vi drar ner på. Det är viktigt att man söker vård om man till exempel upplever bröstsmärtor, så att vi inte får en ökad sjuklighet hos befolkningen för att man inte söker, säger Ann Söderström, hälso-och sjukvårdsdirektör.

ANNONS

Minskat med en tredjedel

Inom NU-sjukvården har man också märkt av att färre patienter söker akut än i vanliga fall.

– Normalt sett brukar 190–200 personer per dygn söka akut. Nu har det minskat med ungefär en tredjedel, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

De som söker akut brukar kunna fördelas mellan tre jämnstora grupper: de som har allvarliga sjukdomar och behöver skrivas in, patienter som kan behandlas på akutmottagningen och patienter som egentligen inte är i behov av akutvård.

– Dessa grupper är fortfarande ungefär jämnstora. Andelen patienter som måste skrivas in är fortfarande en tredjedel. Med undantag för några enstaka fall kan vi dock inte se att patienterna kommer in i ett försämrat skick än annars.

Patienter ställer in viktiga besök

Däremot har avdelningarna för hjärtsjuka och strokevård märkt av ett minskat inflöde av patienter, säger han. Patienter som har bokade besök ställer också in dessa själva i högre grad än annars.

– Vi ställer in många bokade besök som kan vänta men vi märker också att patienter som till exempel har en kronisk sjukdom och behöver komma på sitt bokade besök själva ställer in dessa. Det finns en oro, framförallt hos äldre, för att besöka sjukhuset nu. Känner man sig osäker över sitt besök är det viktigt att ta kontakt med mottagningen och rådgöra om det, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Han råder också de som har akuta besvär att kontakta 1177 och poängterar att akutmottagningen på Näl har samma kapacitet som normalt, dock kan väntetiden på akuta operationer vara något längre än annars.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS