Inga nya vindkraftsverk byggdes i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud eller Lilla Edet förra året. ”Det är tufft att vara vindkraftsägare i dag”, säger Tore Johansson, driftsledare för Pressebergets vindkraftpark i Lilla Edet.
Inga nya vindkraftsverk byggdes i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud eller Lilla Edet förra året. ”Det är tufft att vara vindkraftsägare i dag”, säger Tore Johansson, driftsledare för Pressebergets vindkraftpark i Lilla Edet.

Sjunkande ranking för lokal vindkraft

Alla fyra kommuner i TTELA:s bevakningsområde tappar i den senaste nationella mätningen över mängden vindkraft. Förra året byggdes inga nya vindkraftverk i området och stagnationen ser ut att fortsätta på de flesta håll. Försvarsmaktens flygflottilj i Såtenäs är ett hinder, likaså låga elpriser.

ANNONS
|

Trots den geografiska närheten är det stor skillnad på mängden installerad effekt vindkraft i de fyra kommuner TTELA bevakar. Variationen är tydlig på den kommunranking som branschorganisationen Svensk Vindenergi presenterar i veckan.

Högst ligger Melleruds kommun, på plats 28 med 39 verk. Lägst ligger Trollhättan, på plats 157 med fyra verk. Däremellan ligger Lilla Edet, plats 77, och Vänersborg, plats 105. Alla fyra kommuner tappar ett gäng placeringar från föregående år, eftersom inga nya verk byggdes. I Trollhättan finns en logisk förklaring till den låga placeringen:

– Den största delen av Trollhättans kommun är inte tillgänglig för vindkraft på grund av försvarets flygflottilj i Såtenäs. Försvaret tillåter inte vindkraftsverk och riksintresset för försvarsmakten går före riksintresset för vindkraft, säger Håkan Falck, chef för Kontoret tillväxt och utveckling på Trollhättan stad.

ANNONS

Flygplatsen i Såtenäs hindrar också vindkraftsverk från att byggas på stora delar av Vänersborgs kommun. De kvarvarande områdena i kommunerna är inte många, särskilt när ett skyddsavstånd på 500 meter från bebyggelse måste respekteras.

– Trollhättan är en relativt tätbefolkad kommun, även på landsbygden. Det försvårar naturligtvis för vindkraften, säger Håkan Falck.

Även delar av Lilla Edets kommun berörs av Såtenäs skyddszon. Tre av de elva vindkraftsverken i kommunen sköts av Tore Johansson, driftsledare för Pressebergets vindkraftspark. Han förklarar att byggstoppet i området förmodligen beror på svårigheten att få lönsamhet i mindre parker.

– Låga elpriser gör det svårt att få lönsamhet i detta, såvida det inte byggs väldigt stora parker, som det görs norrut. Dessutom ska byggandet av verken passera en massa instanser som ska godkänna, säger Tore Johansson som framhåller att det dussintalet delägarna i Pressebergets vindkraftspark ändå är nöjda med sin park.

I Melleruds kommun finns dock planer på att bygga en vindkraftspark. Företaget Scanergy har projekterat för en vindpark vid namn Ränsliden på 6-7 verk i norra delen av kommunen. För närvarande genomförs vindmätningar och inget datum för byggstart är bestämt.

Årets placering, (fjolårets placering), antal verk

Lilla Edet: 77 (66), 11

Mellerud: 28 (20), 39

Trollhättan: 157 (149), 4

Vänersborg: 105 (97), 8

Vindkraftslistan baseras på installerad effekt vindkraft i kommunerna.

Källa: Svensk Vindenergi

ANNONS