Skanska söker förlängt tillstånd för sin bergtäkt på Terås. Framför allt vill man bryta djupare ner i berget, förklarar projektutvecklare Mikael Gustafsson.
Skanska söker förlängt tillstånd för sin bergtäkt på Terås. Framför allt vill man bryta djupare ner i berget, förklarar projektutvecklare Mikael Gustafsson.

Skanska vill öka i Terås stenbrott

Skanska vill gå djupare ner i bergbrottet på Terås för att bryta vidare efter 2017. Företaget vill också ta höjd för produktionstoppar, och slippa tidsbegränsning i tillståndet. Det framgår av ansökan om förnyat tillstånd.

ANNONS
|

Bergtäkten på Terås ligger alldeles på andra sidan kommungränsen, i Lilla Edet. Här har hämtats grus sedan 1950-talet och brutits berg sedan 80-talet.

I dag är det också full verksamhet. Men 2017 löper det befintliga tillståndet från 2002 ut och måste förnyas. Det handlar om att bedriva i stort sett samma verksamhet som i dag, beskriver Mikael Gustafsson, projektutvecklare på Skanska.

Dock vill man utöka området något i storlek i söder.

– Den största förändringen däremot går neråt, vi ökar med en pall som motsvarar cirka 18 meter. Det innebär att brytningen hamnar under grundvattenytan, och därför söker vi också vattendom hos miljödomstolen hos länsstyrelsen.

ANNONS

Ökning senaste åren

När företaget söker vattendom görs en hydrogeologisk undersökning då man bland annat borrar observationshål runt täkten. Dessutom är det ett stort kontrollprogram, förklarar Mikael Gustafsson.

Det befintliga tillståndet gäller för en medelproduktion på 250 000 ton om året, med produktionstoppar på 400 000 ton.

– Under de senaste tio åren har snittet varit cirka 245 000 ton med en ökning under de senaste åren då vi varit uppe mot 340 000 ton några enstaka år, säger Mikael Gustafsson.

I ansökan för det nya tillståndet anges en maxproduktion på 700 000 ton.

– Vi har ungefär hundra täkter i Sverige. Tidigare sökte vi efter normalproduktion, men om det kommer större projekt som en stor motorväg eller ett stort bostadsområde som kanske genererar mer berg är det en stor process att ändra det. Om vi har normalt 300-350 000 ton och får efterfrågan på 700 000 ton så kan vi inte ta det. Det har hänt, och det är tråkigt för oss.

– Därför tar vi höjd. Det kommer förmodligen inte att inträffa, men vi ansöker för det värsta.

Får inte påverka

Mikael Asplund, miljöinspektör i Lilla Edets, säger att verksamheten på Terås ligger i linje med kommunens översiktsplan.

ANNONS

– Vi har inga skäl att se negativt på detta. Dessutom ser jag hellre att man använder berg än grus, ur resurssynpunkt.

I yttrandet från Uddevalla framhåller miljöskyddsinspektör Peter Jonasson vikten av att grundvattensänkningen inte skadar bland annat dricksvattenbrunnar och Kläppemossen.

– Det leds även vatten från täkten i den nordvästra delen och det får inte påverka yt- eller grundvatten negativt.

I den kommande verksamheten, efter 2017, planerar Skanska för fortsatt brytning som i dag samt att gå ner djupare i hela täktområdet. Enligt ansökan bedöms företaget kunna bryta tio miljoner ton berg.

Man räknar också med att varje år ta emot, bearbeta och återvinna upp till 30 000 ton massor.

I första hand begär man ett nytt tillstånd utan bortre tidsgräns.

ANNONS