Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Adam Ihse/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Adam Ihse/TT

Skarpa budskapet: "Alldeles för tidigt att slappna av"

Vänersborg fortsätter att toppa listan över kommuner i länet med högst antal covid-19-smittade. Nu har även antalet fall ökat i Mellerud. Samtidigt finns tecken på att folk har slutat bry sig om myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd. ”Det är alldeles för tidigt att slappna av”, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Vänersborg har fortfarande den, inte så eftertraktade, förstaplatsen när det gäller antal bekräftade covid-19-fall per 10 000 invånare. För två veckor sedan var antalet 43 men när Västra Götalandsregionen presenterade nya siffror på fredagen hade antalet ökat till 51.

Trollhättan ligger på tredje plats bland kommunerna i länet med 45 fall per 10 000. Mellerud har tidigare haft så få fall att kommunen inte funnits med på listan men har nu 15 fall per 10 000 invånare.

Bild: Västra Götalandsregionen
Bild: Västra Götalandsregionen

Platå men inte stabilt

I hela länet har nu totalt 5480 smittade bekräftats. Vecka 19 nåddes en topp då 850 personer konstaterades smittade. Därefter har antalet nya fall minskat något.

– Vi är i en platåfas men vi har inte ett stabilt läge, faran är långt ifrån över. Det är inte lugnt i vården, vi har en stor omsättning av patienter men antalet patienter som skrivs ut är ungefär lika många som skrivs in, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Samtidigt varnar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg för att folk i allmänhet har börjat slappna av och strunta i myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd och undvika trängsel.

– Vi får signaler om att människor inte bryr sig om att hålla avstånd. Vi ser trängsel på restauranger, i affärer och på barer. Jag vill vara väldigt tydlig på den här punkten: det är alldeles för tidigt att slappna av. Det pågår en smittspridning i samtliga av våra kommuner. Det vi gör nu påverkar antalet sjuka framöver och det är oerhört viktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna så att vår sjukvård klarar trycket.

Bild: Västra Götalandsregionen
Bild: Västra Götalandsregionen

Utökade provtagningar

De senaste tre veckorna står vård- och omsorgspersonal för den största andelen av de bekräftat smittade. Det kan delvis förklaras av att dessa har börjat testas i högre grad. Samtidigt ser man en minskning bland de som är över 70 år.

Regionen meddelar också att provtagningarna av så kallade PCR-tester kommer att utökas. Testarna visar om en person med symptom har covid-19. Vårdcentraler i regionen kommer med start nästa vecka att successivt börja öppna upp för provtagning av personer med lindriga symptom. Särskilda tider kommer att avsättas för detta och mer information ska finnas på vårdcentralernas hemsidor.

För närvarande görs 4000 provtagningar per vecka, främst bland patienter och personal inom sjukvård och omsorg.

– Inom kommunal omsorg har över 5000 personal provtagits, varav cirka 15 procent har visat positivt. I Trollhättan och Vänersborg har frekvensen av positiva svar varit högre vilket stämmer väl med samhällsspridningen i övrigt, säger Ann Söderström.