Skogsbranden rasar fortfarande

På onsdagen fick skogsbranden i Ale kommun ny fart. Räddningstjänsten har ringat in brandområdet, men släckningsarbetet kommer att pågå i flera dagar i den svårtillgängliga terrängen.

ANNONS
LocationAle kommun|

På tisdagseftermiddagen kom det första larmet. En skogsbrand hade brutit ut öster om Skepplanda i Ale kommun, och elden spred sig snabbt.

Ett stort räddningspådrag har sedan dess arbetat med att släcka branden, men klockan halv fyra på onsdagen var den ännu inte under kontroll.

Ny energi

– Vi har ringat in hela området, cirka 2800 meter i omkrets. Det är inte under kontroll, men vi jobbar in mot mitten och försöker släcka efter hand, säger räddningsledaren Anders Frankenberg.

Natten till onsdagen lugnade branden ner sig, för att sedan få ny energi tidigt på onsdagsmorgonen. Eftermiddagen, mellan klockan 14 och 19, är på grund av väderförhållandena den mest kritiska tiden, enligt räddningstjänsten.

ANNONS

Den tuffa terrängen gör att man måste bära in utrustningen till brandhärdarna. Man når helt enkelt inte ända in med motorfordon.

Går djupt

20 man från räddningstjänsten arbetar med släckningsarbetet i skogen, och Anders Frankenberg säger att man har stor hjälp av Försvarsmaktens vattenbombning.

Det finns just nu ingen risk för spridning, men det återstår mycket hårt arbete innan branden är släckt.

Glöden går nämligen även ner i marken.

– Vi lägger mycket vattenbombning i områdets ytterkanter för att blöta ner, och frilägger med yxor och hackor för att kunna släcka. Det är mycket manuellt arbete, säger Anders Frankenberg.

ANNONS