Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) har själv varit rektor i friskola, men vill se förbud för vinstuttag.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) har själv varit rektor i friskola, men vill se förbud för vinstuttag. Bild: Lars Schröder/TT

Skolministern: ”En skolmarknad som drivs av vinst slår sönder samhället”

Socialdemokraterna vill se ett totalförbud för vinster i skolan. Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) är en förespråkare för att fristående skolor ska få finnas, men säger att en vinstdriven skola förstör samhället.
– Det är en stökig skolmarknad där ute. Fria etableringar slår sönder välplanerade kommuner, både borgerliga och socialdemokratiska.

ANNONS
|

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade under Almedalveckans första dag en rad nya förslag gällande skolan. Socialdemokraterna kommer gå till val med att förbjuda alla vinster inom skolan. De vill dessutom förbjuda religiösa friskolor och vill införa ett nationellt skolval, som ska minska risken för ”hemliga köer” till friskolor.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) har själv varit rektor på friskola och förespråkar starkt deras rätt att finnas. Samtidigt anser hon att det nuvarande systemet skapar problem för skolorna i Sverige.

– Vi har ju sett hur marknadsskolan har spårat ur, sett att det är mer pengar som försvinner bort, och mer oordning på skolområdet.

ANNONS

Bristande öppenhet

Den 30 juni beslutade regeringen om en ny utredning som ska ta fram förslag på hur ett förbud mot vinstuttag för fristående skolor kan se ut. Utredningen ska på två års tid ska ta fram dels hur ett vinstförbud kan se ut och hur dagens friskolor kan fortsätta verka. Lina Axelsson Kihlblom lyfter fram det senare som en viktig del av utredningen.

– Vi tycker om fristående skolor, och vill ge dem möjligheter att jobba vidare.

Hon menar att problemet är att det i dag råder bristande öppenhet kring de fristående skolorna.

– Vi betalar ut många många miljarder i skattemedel men vi vet inte vart de tar vägen. Det är ju skattepengar från kommunerna. Trollhättans skattebetalares pengar ska inte gå till skolhusbyggen i Tyskland eller något annat, pengarna ska gå till eleverna där de finns.

”De flesta driver skolan för att de tycker om elever”

I Trollhättans kommun är fem av sju gymnasieskolor friskolor. Av de tjugotre grundskolor som finns är fyra stycken friskolor. Det finns oro för att skolor skulle försvinna om friskolor förbjöds från vinstutdelande. Lina Axelsson Kihlblom ser inte detta som ett problem.

– Jag tror att de flesta driver skolan för att man tycker om undervisning och man tycker om elever. Är det så att man är i skolan för att bara tjäna pengar kommer det att visa sig.

ANNONS

– När jag träffar lärare och rektorer som jobbar på friskolor är de lika engagerade som lärare och rektorer på kommunala skolor. Däremot kanske det finns ägare som kommer dra öronen åt sig, men vill man bara tjäna pengar på svenska barn kanske man ska byta bransch.

Finns det inte en risk att friskolor stänger om det införs vinstförbud?

– Jag tror att befintliga aktörer kommer ställa om, jag tror att det är seriösa. Utredaren ska titta på en övergång, så att vi inte stänger fristående skolor.

”Risk att skolor stänger”

Realgymnasiet är fristående skola som finns i Trollhättan. Skolan drivs av Lärandegruppen. Mikael Karlsson är VD i Lärandegruppen. Han tycker att den politiska debatten kring friskolorna har fel fokus.

– Skolan blir ett slagträ i valrörelsen där man diskuterar ägarskap i stället för de verkliga utmaningarna som finns både i kommunala och fristående skolor, som till exempel kvalité och styrning.

Han säger att hans principiella syn på frågan är att alla verksamheter måste gå med vinst långsiktigt.

– Man måste ha en buffert som ger en kraft att utveckla och en stabilitet som säkerställer skolan långsiktighet.

En kartläggning från SVT visade tidigare i år att de fyra största skolkoncernerna, det vill säga Academedia, Engelska skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan tillsammans gjort en vinst på 1,3 miljarder kronor det senaste året. Mikael Karlsson menar att detta är missvisande.

ANNONS

– Det mesta återinvesteras i verksamheterna. Utav de skolorna är det bara Academedia som gjorde aktieutdelning, och då endast en mindre del av vinsten. Resten är kvar i verksamheterna och tillgängliga för att återinvestera i skolan, förutom den skatt som betalas på vinsten.

Enligt honom skulle ett vinstförbud inte gå att genomföra.

– Ingen verksamhet skulle kunna drivas med ett vinstförbud. Det är orealistiskt, men om det skulle bli en verklighet finns en risk att skolor skulle behöva stänga.

Förbud mot vinstuttag är däremot en annan fråga.

– Ofta ägs friskolor av privatpersoner brinner för svensk skola, men andra drivs av bolag på börsen. Det går inte att ge ett generellt svar men det kan vara så att vissa skolor inte kommer kunna drivas vidare.

Hur ett förbud mot uttag skulle påverka Lärandegruppen och dess skolor kan han inte svara på. Lärandegruppen ägs av en person, Jan Vikström.

– Mitt fokus är god kvalité tillsammans med en stabil och bra ekonomi. Så länge vi har det är vinstuttag en ickefråga. Det är en ägarfråga.

457 miljoner i vinstutdelning

AcadeMedia är ett utbildningsföretag som driver ytterligare två gymnasieskolor i Trollhättan, Drottning Blankas gymnasieskola och LBS Kreativa Gymnasiet. Skolorna har 270 respektive 170 elever.

ANNONS

I ett pressmeddelande om utredningen om vinstutdelningen skriver företaget AcademMedia att de totalt har delat ut 475 miljoner till sina ägare.

– Vill Sveriges föräldrar och elever kunna välja en skola som passar just dem, måste friskolor som drivs som aktiebolag kunna dela ut pengar till ägarna. Den som startar en liten friskola behöver finansiering, att starta en skola är kostsamt och många ägare till små skolföretag har belånat sina hus när de startat sin skola, säger AcadeMedias VD, Marcus Strömberg i pressmeddelandet.

– Våra ägare har satt in mer pengar i verksamheten än de fått tillbaka i form av utdelning. Att en aktieägare, oavsett om hen äger några få aktier, eller väldigt många, inte ska få ränta på de pengar hen satsat är orimligt.

Hur företaget skulle agera om förslaget gick igenom framkommer inte i meddelandet, men Marcus Strömberg menar att det skulle få konsekvenser för eleverna.

– 400 000 barn och elever går i fristående förskolor och skolor i dag, majoriteten av dem i verksamheter som direkt skulle påverkas.

TTELA har försökt nå AcadeMedia för en kommentar, men får svar av kommunikationsdirektör Paula Hammerskog att de inte kommer att kommentera ärendet.

”Stökig skolmarknad”

Lina Axelsson Kihlblom säger att Socialdemokraterna med hjälp av sina förslag vill ta tillbaka ”den demokratiska kontrollen över skolan”.

ANNONS

– Det är en stökig skolmarknad där ute. Fria etableringar slår sönder välplanerade kommuner, både borgerliga och socialdemokratiska.

Både friskolor och kommunala skolor finansieras i dag med skolpeng, som kommunen betalar ut per varje elev. Hur stor skolpengen är bestämmer varje kommun enskilt. Om en skola är populär kan den alltså får mycket pengar, och i friskolors fall behöver pengarna inte återinvesteras i skolan.

– Bara i de fyra största koncernerna finns 1,3 miljarder som inte går till eleverna. Det motsvarar 2200 lärare hos Sveriges skolor och elever kunde haft. Det hade gjort skillnad. Det här påverkar även kommunala skolor, för de ska också agera på en slags marknad.

– En skolmarknad som drivs av vinst skapar segregation och slår sönder samhället. Det gör elever till kunder och lärare till servicepersonal. Så ska vi inte ha det i svensk skola, det skapar stök.

Tror du ett förbud av vinstutdelning gör att segregationen i skolan försvinner?

– Ett vinstförbud tillsammans, ett gemensamt skolval och att vi tittar på de som driver konfessionella skolor: det är viktiga ingredienser. Sedan vet vi att fristående skolor får lika mycket skolpeng som kommunala skolor, och det här är ett problem eftersom de kommunala skolorna har ett dyrare uppdrag. Det här är en problematik som kommer ta lite tid, men vi har en plan och vi har kommit med lagförslag: dels som vi har fått igenom i riksdagen och dels som vi kommer lägga inom kort.

ANNONS

Hur skulle elever i Trollhättan märka av ett vinstförbud?

– Skolor ska inte kunna spara in på kuratorer och lärare. Står det elevpeng på etiketten ska det vara elevpeng: och visst skulle det göra skillnad.

LÄS MER:Pressat Centern hoppas på valaffischer

LÄS MER:V ställer krav för att släppa fram Andersson

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS