Skyfall och åska avbryter sommarvärmen

Landets högtryck bryts ner. Det när sommarhettan får sällskap av ett ostadigare väder.
– Temperaturen ligger till en början kvar vid 30 grader men beräknas sedan sjunka, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

ANNONS
|

Efter att sommarvärmen legat på i förra veckan sker det nu ett litet skifte när högtrycket bryts ner och ostadigare väder väntas prägla området.

Redan under måndagen finns det stor risk för åska och regn framåt eftermiddagen och kvällen, då SMHI utfärdat en gul varning på grund av risk för skyfall.

Mot mitten av veckan ser det ut att bli fortsatt varmt men ostadigt, med sol som varvas med moln och skurar av och till. På grund av att luften är fortsatt varm och fuktig kan regnskurarna även då bli kraftiga.

– Samtidigt är regnskurar lokala fenomen så det kan bli så att det inte kommer något alls vissa dagar. Men generellt kommer vädret att vara ostadigt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Charlotta Eriksson berättar även att veckans prognos medför risk för dimma.

– I och med att luften är så pass fuktig och att temperaturen faller på nätterna kan det bildas en del dis. Det hänger sedan kvar under morgnarna men lättar när solen kommer fram.

Temperaturen ligger till en början kvar vid 30 grader, men beräknas sedan sjunka till omkring 20 och 25 grader under veckans gång.

Finns det något som tyder på att det här är sista sommarvärmen för i år?

– Det vågar jag inte riktigt svara på. Just nu finns det tendenser på att nästa vecka blir lite svalare. Men vi är fortfarande bara i augusti, och det finns fortfarande möjligheter att högsommarvärmen fortsätter. Så det är väldigt svårt att säga, säger Charlotta Eriksson.

LÄS MER:Minns du ovädret i fjol

ANNONS