Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från en skogsbrand i Vänersborg 2017. Bild: Stefan Bennhage
Arkivbild från en skogsbrand i Vänersborg 2017. Bild: Stefan Bennhage

SMHI utfärdar risk för skogsbrand – det här ska du tänka på

Inte ett moln så långt ögat kan nå och inte en droppe regn på flera dar. Men också en överhängande risk för skogsbränder om man inte är försiktig. Just nu varnar SMHI för bränder i Västra Götalands- och Sjuhäradsområdet.
– Det ska mycket till för att läget ska förändras, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under söndagen utfärdade SMHI risk för skogsbränder i områdena runt Västra Götalands län, Sjuhäradsbygden och Göta älv. Också Norra Älvsborgs Räddningsförbund, NÄRF, varnar om det samma. Risken är en konsekvens av flera dagar av varma temperaturer.

Och det ser ut att fortsätta så. Enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI, kommer de närmaste dagarna vara lika varma.

– I dag (måndag) och i morgon ligger temperaturen på mellan 20 och 25 grader, och det kommer vara mer eller mindre samma senare i veckan men lite molnigare och kanske lätta regnskurar. Samtidigt kommer det vara fortsatt varmt, vilket har lett till den här brandrisken, säger hon.

Elda inte i onödan

Göran Andtbacka är chefs- och stabsresurs, CSR, på Räddningstjänsten i södra Bohuslän. Han poängterar att man under de torraste sommarveckorna, som nu, inte ska elda om det inte är nödvändigt.

– Om man ändå eldar är det viktigt att se över säkerhetsåtgärder, att man har tillräckligt med vatten att släcka elden med, till exempel, säger han.

Vidare berättar han om tre mindre skogsbränder som uppstod under midsommarhelgen, troligen till följd av grillning.

– Just t i grillsituationer är det viktigt att släcka elden ordentligt, ända ner i kolen. Det kan vara lätt att missa att den fortfarande glöder.

Att SMHI kommer häva varningen de närmaste dagarna förefaller osannolikt, menar Therese Fougman.

– Varningen som ligger är för i dag och i morgon, men det ska till ganska kraftiga regn för att risken ska försvinna. Det behöver bli kallare, molnigare och regnigare för att läget ska förändras.