Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åskovädret kan få konsekvenser, bland annat i trafiken. Bild: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Åskovädret kan få konsekvenser, bland annat i trafiken. Bild: JOHAN NILSSON / SCANPIX

SMHI varnar för kraftig åska över Västra Götaland

SMHI har nu gått ut med en klass 1-varning för delar av Västra Götaland eftersom kraftig åska väntas under kvällen.
– Samhället kan vara känsligt för åskan, det gäller till exempel infrastruktur, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar nu för att åskan under kvällen kan bli så kraftig att den kan medföra stora störningar för till exempel telefoni och elförsörjning.

– Just nu har vi ett stråk av åskskurar som befinner sig en bit inåt landet, några mil öster om Göteborg. Det här stråket med kraftig åska passerar västerut under kvällen, säger Ulrica Sievert.

SMHI:s klass 1-varning omfattar delar av Västra Götaland, Göta älv och Bohuslän. Åskan kan pågå till sent på torsdagskvällen, enligt SMHI.

Även blåst och regn

Med åskan kommer också kraftig vind och intensivt regn, som skulle kunna innebära problem, menar Ulrica Sievert.

– Samhället kan vara känsligt, det gäller till exempel infrastruktur. Det kan ställa till det och vara jobbigt att vara utomhus eftersom det kan tillfälligt blåsa till och även innebära kraftiga regnskurar. Ta det försiktigt i trafiken, säger Ulrica Sievert.

Sen varning

SMHI:s vädervarning kom ganska nära inpå att åskan rullade in. Inledningsvis bedömde inte SMHI att åskan skulle bli så kraftig att den nådde upp till kraven för en varning, vilket är fler än 500 blixtar per timme för ett 1 000 kvadratkilometer stort område.

– Vi bedömde att det inte var varningsnivå på det först men när det drog igång noterade jag att det var klass 1 på intensiteten, säger Ulrica Sievert.

Hela SMHI:s klass 1-varning:

”Omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. Om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall uppdateras varningen till en högre varningsklass.