Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

SMHI varnar för kraftigt regn och hårda vindar

Det väntas komma mycket regn under fredagskvällen och natten mot lördagen, vilket SMHI gått ut med en klass 1-varning för. Man varnar också för kuling på Vänern.

SMHI gick på fredagen ut med klass-1varningar för både Dalsland och Vänern.

I både inre Dalsland och området Sydväst Vänern, där Mellerud, Vänersborg och Trollhättan ingår, varnar SMHI för kraftigt regn under fredagskvällen och fram till lördagen. Enligt prognosen kan det komma mellan 30 och 40 millimeter regn – lokalt kan det regna upp till 50 millimeter.

– Det kommer vara ett intensivt regn och det kommer hålla i sig fram till lördag förmiddag, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Regnområdet rör sig in söderifrån över landet och av TTELA:s kommuner verkar Mellerud, liksom övriga Dalsland, drabbas hårdast. Ruskvädret beräknas vara som intensivast under natten och tidig morgon.

Försiktigt på vägarna

Med en klass 1-varningen är det risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

– Om man märker att det är intensivt regn och bor i villa så kan det vara bra att ha lite koll på sin källare. Det kan bli vattenansamlingar på vägarna och när det regnar intensivt kan det bli siktförsämring – det är alltid bra att ta det försiktigt på vägarna.

För Trollhättan, Vänersborg och Mellerud har ingen varning utfärdats för hårda vindar. Men enligt prognosen kan det lokalt blåsa mellan 15 och upp till över 20 meter per sekund i byarna.

Blåsigt

– Det kommer vara hårda vindbyar i samband med regnet och det kommer upplevas som blåsigt. Man kommer inte uppleva det som att regnet faller uppifrån utan snarare jäms med marken.

– Men det är inte tillräckligt kraftig vind för att gå ut och varna, säger Max Lindberg Stoltz.

Vinden beräknas avta när regnet lämnar området.

SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för Vänern, där det kan blåsa kuling från fredagskvällen – upp till 15 sekundmeter. Vinden beräknas avta mot lördag morgon. Det kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vistas på Vänern så länge varningen är utfärdad.