Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

SMHI varnar för skyfall: ”Större risk för åska”

Efter två stekheta dagar väntar nu svalare sommartider med risk för skyfall under fredagen. På sina håll kan det komma mellan 30 till 50 millimeter regn.
– Det är större risk för åska, särskilt under lördagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under torsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en gul varning om skyfallsliknande regn, framför allt i Nordvästra Västra Götalands län (inklusive Melleruds kommun). Helgen ser minst sagt ut att bli blöt.

– Vår prognos indikerar kraftiga lokala skurar på mellan 30 och 50 millimeter. Då gäller det ett visst antal timmar som det kan komma den mängden skurar. Men också lokalt kan det komma mer, och på sina håll kan det knappt komma någonting.

– Det är en stor lokal variation, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Enligt prognosen ser det även ut att finnas större risk för åska på sina områden.

– Särskilt under lördagen ser det ut att komma skurar med åska. Vi håller på att gå över i ett läge där det finns en ökad risk för kraftiga skurar och åska.

Skyfall som kan påverka trafik och fastigheter

Skyfallen kan komma att påverka trafiken med översvämmade vägar. Även källare och dagvattensystem kan komma att påverkas.

Enligt meteorologen Sofia Söderberg grundar sig prognosen i att vädersystemen fördelar sig i atmosfären.

– Det är en frontzon som trycker på varmluft och kalluft eller vice versa, vilket resulterar i att det kan komma skurar mer söderut också. Bor man i närliggande områden så kan man vara vaksam.