Nedblåsta träd, trafikstörningar och översvämning när stormen drog in

Stormbyar drog in över Bohuskusten under torsdagens oväder. Det hårda vindarna skapade oreda i trafiken och flera ställen svämmades över när vattenflödet steg.

ANNONS
|

Mycket hårda vindar drog in över Bohuslän under torsdagen. Uddevallabron stängdes av för all trafik och en stor ek blåste även omkull på Kapelle kyrkogård i Uddevalla.

Längs med hela kusten var det blåsigt under eftermiddagen och SMHI kunde uppmäta stormbyar på flera håll. Vindarna kom från sydväst och väntades hålla i sig fram till kvällen för att avta under natten.

– Vi har varit uppe på stormbyar längs med kusten under eftermiddagen och det kommer fortsätta kunna vara riktigt blåsigt några timmar till, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, vid 18:00.

Tågtrafiken ställs in

Under eftermiddagen blåste ett träd omkull över Bohusbanan mellan Ljungskile och Uddevallla, vilket stoppade all tågtrafik. Vid 18-tiden hade trädet plockats bort men nya hinder hade då tillkommit.

ANNONS

–Vi har några nya stopp. Det rör sig om tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla på grund av att det blåser alldeles för mycket, säger Ellinor Mildh, störningskoordinator vid Västtrafik.

Prognosen var då att tågen skulle kunna rulla som vanligt till fredagsmorgonen.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad stängdes av redan klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen och skulle så vara resten av dygnet. enligt Trafikverket.

Strax före klockan 12.00 informerade Trafikverket att Uddevallabron stängts av för tung trafik i båda riktningar på grund av de hårda vindarna. Två timmar senare var bron stängd för all trafik och trafiken leddes om under större delen av kvällen.. Som mest blåste det 37,6 sekundmeter per sekund vid pylonerna på bron.

Översvämningar i Grebbestad

Vid lunchtid fick räddningstjänsten i Sotenäs rycka ut för att länspumpa en båt vid Fisketången i Kungshamn som var på väg att sjunka. Och i Grebbestad blev det översvämning när vattennivån höjdes.

Under eftermiddagen hade vattnet från Byfjorden återigen tagit sig upp på land i Uddevalla. Bastiongatan stängdes av och området där omkring var översvämmat.

Mellan Dingle och Munkedal välte ett träd över en skogsväg. Räddningstjänsten larmades till platsen men fick ge upp insatsen då det blåste för mycket.

Det blåste ordentligt vid Uddevallabron under eftermiddagen. Foto: Läsarbild.

ANNONS

Solen kommer tillbaka

Meteorologerna räknade med att det skulle vara fortsatt blåsigt in under kvällen men att vindarna skulle avta in mot land.

Under natten skulle vindarna avta varningsnivåerna försvinna.

Under fredagen väntas solen tillbaka med omkring 5–6 plusgrader. Likadant kommer det att se det ut på lördagen.

– Under söndagen kan det komma någon skur med varierad molnighet men temperaturerna ökar något till omkring 10 plusgrader, säger hon.

Detta innebär klass 1-varning:

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS