Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet fall av covid-19 ökar och Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, påminner om att pandemin inte är över.  Bild: Adam Ihse/TT
Antalet fall av covid-19 ökar och Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, påminner om att pandemin inte är över. Bild: Adam Ihse/TT

Smittan ökar i Västra Götaland

Antalet bekräftade corona-fall fortsätter att öka i Västra Götaland. Just nu vårdas nio personer för covid-19 inom NU-sjukvården.

Ökningen av antal covid-19-fall fortsätter inom Västra Götaland. I ett pressmeddelande skriver regionen att 1 843 nya fall konstaterades under förra veckan. Det är en ökning med 34 procent.

En tredjedel av de drabbade är mellan 10 och 19 år.

– Pandemin är inte över, den pågår för fullt. Smittspridningen ökar och främst bland de yngre. Det gäller fortfarande att vi måste hålla avstånd till varandra, vi måste vara försiktiga när vi umgås. Och framför allt – alla som kan vaccinera sig måste se till att göra det. Vänta inte. Det bästa tillfället är nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Enligt regionen är sjukvården fortsatt ansträngd. På onsdagsförmiddagen vårdades totalt 63 patienter på Västra Götalands sjukhus för covid-19. Tio av dem är på intensivvårdsavdelning.

Inom NU-sjukvården, alltså Näl och Uddevalla sjukhus, har antalet inneliggande för covid-19 ökat den senaste veckan. På onsdagen var det nio personer, en av dem var på IVA.

Nu uppmanas folk att vaccinera sig.

– Många verkar tro att de inte behöver vaccinera sig. Men så är det verkligen inte. Alla som kan behöver vaccinera sig för att skydda sig själva mot svår sjukdom och död. Och fler måste vaccinera sig för att vi som befolkning ska få ett gemensamt skydd mot covid-19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Så många vårdas för covid-19

Den 15 september kl.10:00 fanns det totalt 63 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 10 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 9 personer, varav 1 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 34 personer, varav 5 på IVA

Sjukhusen i väster: 4 personer, varav 1 på IVA

Skaraborgs Sjukhus: 5 personer, varav 1 på IVA

Södra Älvsborgs Sjukhus: 11 personer, varav 2 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen