Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

Smittskyddet i Västra Götaland vill att regionens högstadier övergår till distansundervisning efter jullovet. Frågan har lyfts till Folkhälsomyndigheten som väntas ge besked under torsdagen.
Myndigheten har redan beslutat om fortsatt distansundervisning på landets gymnasieskolor.

Folkhälsomyndigheten beslutade under torsdagsförmiddagen om fortsatt distansundervisning på gymnasiet, till och med den 24 januari.

Från och med jullovets slut önskar smittskyddet i Västra Götaland att också högstadieelever ska studera på distans. Detta för att inte riskera att smittspridningen av covid-19 ökar ytterligare.

”Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån”, skriver de på sin hemsida och fortsätter:

”Dessutom anser vi att en rekommendation om att regionens högstadier, där detta är möjligt, skulle övergå till distansundervisning till och med 24 januari vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället”.

LÄS MER: Nya rekommendationer för munskydd: Det här gäller i kollektivtrafiken

Kungsbacka har redan gett besked

Smittskyddet har, tillsammans med smittskyddet i Skåne, lyft frågan till Folkhälsomyndigheten. En dialog har pågått sedan i tisdags.

Anledningen till att frågan lyfts nationellt är att smittskyddsläkarna inte har befogenhet att ge en generell rekommendation om distansundervisning, skriver de.

Redan under onsdagskvällen valde Kungsbacka kommun, som tillhör Region Halland, att besluta om distansundervisning. De första två veckorna efter jullovet ska kommunens elever i årskurs 7–9 studera på distans. Detta då även smittskyddet i Halland förespråkar åtgärden, med anledning av det försämrade coronaläget.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson, skolchef Förskola & Grundskola, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Coronafallen ökade med 28 procent under nyårsveckan

Minskad elevsmitta under jullovet

Ett nationellt besked om det blir distansundervisning väntas under dagen. Regeringen, Folkhälsomyndigheten och Skolverket håller presskonferens om skolan klockan 13.00.

Smittspridningen bland högstadieelever i Västra Götaland ökade kraftigt inför jul, men har minskat i dessa åldersgrupper sedan jullovet började.

– Det är svårt att säga om de är smittade i skolan eller så, men vi ser att också tonåringarna kan få covid, sade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i december.

Texten uppdateras.

LÄS MER: Mardrömmen på IVA blev sann – platserna på Sahlgrenska fick tredubblas på tre veckor

LÄS MER: Sahlgrenska vädjar om hjälp – behöver mer IVA-personal