Smittskyddsläkaren Leif Dotevall är orolig över att smittspridningen kan öka när svenskarna ska fira midsommar och går på semester.
Smittskyddsläkaren Leif Dotevall är orolig över att smittspridningen kan öka när svenskarna ska fira midsommar och går på semester. Bild: Thomas Johansson/TT

Smittskyddsläkaren: ”Midsommar ett högriskprojekt”

Värmebölja i kombination med den stundande midsommarhelgen är ett högriskprojekt. Det menar smittskyddsläkaren Leif Dotevall som befarar att Bohuskusten kan drabbas hårt av en ny våg av smittspridning av coronaviruset.
– Ser man att det kommer att sticka iväg nu så tror jag det finns risk för att det kommer behövas fler restriktioner, säger han.

ANNONS
|

Efter en vår i karantän har sommarvärmen som de senaste veckorna har legat över Sverige varit mer än välkommen för de flesta svenskar.

Värmen i sig innebär inte något problem för smittspridningen, utan snarare tvärtom – möjligheten att vistas utomhus minskar riskerna för att vi ska smitta varandra.

Problemet uppstår i stället enligt smittskyddsläkaren när vi reser mellan platser och samlas för många människor på en och samma plats.

GP har den gångna helgen rapporterat om fulla spårvagnar på väg ut till Saltholmen dit hundratals människor har åkt ut för att sola och bada.

– Att bada och sola eller vistas i vattnet är inga problem om man håller distans till varandra. Men det är i kön till glasskiosken, till toaletterna eller när vi reser dit i kanske en välfylld spårvagn som riskerna blir betydligt större , säger Leif Dotevall.

ANNONS
Västtrafik tvingades under söndagen att sätta in extra spårvagnar till göteborgarna vallfärdade ut till Saltholmen för sol och bad.
Västtrafik tvingades under söndagen att sätta in extra spårvagnar till göteborgarna vallfärdade ut till Saltholmen för sol och bad. Bild: Robin Aron

Smittskyddet i tät kontakt med Västtrafik

Att spårvagnarna den senaste helgen, trots myndigheternas rekommendationer om att undvika icke nödvändiga resor i kollektivtrafiken, har varit fulla har inte undgått regionens Smittskydd.

– Vi är väldigt medvetna om det. Vi har väldigt tät kontakt med Västtrafik och de kommer att komma med åtgärder, säger Leif Dotevall.

LÄS MER:Badsugna göteborgare fyllde spårvagnarna

Han betonar att det räcker med att en person ombord är sjuk för att i stort sett alla människor ombord ska riskera att bli smittade.

– Jag tror det är en väldigt hög smittorisk i en sådan vagn. Det är en sådan typ av händelse där väldigt många kan insjukna, säger han.

Dotevall menar att det under sommaren 2020 gäller att försöka att tänka nytt.

– Jag vill uppmuntra alla människor att vara ute och njuta av naturen, men inte till att göra det alla på en och samma plats. Det här får bli en upptäckarsommar. Vill man åka ut till havet så är det bästa att gå eller att cykla. Det gäller helt enkelt att tänka till och tänka lite nytt, säger Leif Dotevall.

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall avråder från stora midsommarfirande. Istället uppmanar han människor att tänka till och hitta på andra sätt att fira midsommar 2020.
Smittskyddsläkaren Leif Dotevall avråder från stora midsommarfirande. Istället uppmanar han människor att tänka till och hitta på andra sätt att fira midsommar 2020. Bild: Christian Flodin

Midsommar: ”Ett högriskprojekt”

Generellt berättar smittskyddsläkaren att han oroas över att människor kan börja tänka att faran är över. Smittspridningen i samhället pågår fortfarande och kurvorna över antalet covid-19-patienter på sjukhus i Västra Götaland har inte fallit i den takt som åtminstone Leif Dotevall hade hoppats på.

ANNONS

– Det sjunker, men det sjunker väldigt långsamt. Jag hade hoppats på att det skulle ha sjunkit undan mycket mer. Jag tror att många har hörsammat rekommendationerna, men det är fortfarande så att vi ser att det finns smittspridning på platser där många samlas, på restauranger, på spårvagnar, och i köpcenter, säger han.

Trots att färre personer den de senaste veckorna har varit i behov av sjukhusvård totalt sett i Västra Götalandsregionen berättar smittskyddsläkaren att han är orolig. Inte minst med tanke på den stundande midsommarhelgen då västkusten befaras att invaderas av stadsbor och turister.

– Midsommar är en riskhelg för smittspridning. Dels på grund av festandet, då folk kanske glömmer bort att tänka till, och dels för att väldigt många åker till samma platser för att fira, säger han.

Som ett exempel tar han upp att många unga kanske bokar en stuga tillsammans och bor väldigt många i den.

– Bor man ett stort sällskap i en stuga, med kanske bara en toalett är risken väldigt stor att alla som bor i den blir sjuka om bara en person är sjuk. Vi ser att en större andel unga testar positivt. Jag tror verkligen det finns anledning att upprepa att faran inte är över, annars är risken att siffrorna kommer att sticka iväg igen. Gör de det så tror jag att vi kommer få se beslut om fler restriktioner igen, säger Dotevall.

ANNONS

Fler behöver sjukhusvård inom NU-sjukvården

Särskilt utsatta inför både midsommarhelgen och sommaren i stort menar han att populära turistmål längs Bohuskusten är, inte minst öar dit besökarna behöver ta sig med passagerarfärjor.

– Ansamlingen i Bohuslän är ett högriskprojekt. Som jag sa tidigare så blir den här sommaren inte som alla andra. Jag tror utmaningen är att tänka till och försöka hitta och upptäcka nya platser så att alla inte samlas på ett och samma ställe, säger han.

Efter en kraftig nedgång i slutet av maj har antalet covid-19-patienter i behov av sjukhusvård inom NU-sjukvården ökat i juni.
Efter en kraftig nedgång i slutet av maj har antalet covid-19-patienter i behov av sjukhusvård inom NU-sjukvården ökat i juni. Bild: Västra Götalandsregionen

När det gäller belastningen på sjukvården så har också antalet patienter som är i behov av sjukhusvård på grund av coronaviruset ökat inom NU-sjukvården, där patienter i mellersta och norra Bohuslän läggs in, ökat i juni. (Se samtliga kurvor för sjukhusen i VG-regionen här.)

– Det har varit en klar knick uppåt i kurvan där redan. Det är klart oroande med tanke på den väntande ansamlingen av människor längs Bohuskusten under sommaren, säger Dotevall.

Smittskyddsläkarens råd inför Midsommar och semestern:

* Stanna hemma om du är det minsta sjuk. Är du i en riskgrupp bör du överväga om du verkligen ska fira midsommar i ett större sällskap. ”Man kan kanske ta en promenad utomhus tillsammans med gott avstånd”.

* Försök tänka nytt. Vistas inte på platser där väldigt mycket folk samlas.

* Håll god handhygien. Om du verkligen vill dansa runt midsommarstången, ta med en flaska handsprit.

* Res inte i samma fordon som personer i riskgrupp.

* Undvik icke nödvändiga resor med kollektivtrafiken.

* Vistas så mycket utomhus som det bara går.

* Gå eller promenera till badplatsen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS