Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under torsdagen presenterade Västra Götalandsregionen ny statistik över antal bekräftat smittade, som ökat från 339 till 494 stycken. Ökningen är stor i framförallt Skaraborg (sett till per vecka och 100 000 invånare), där det ökat från 16 till 29 och i Borås Sjuhärad där fallen ökat från 34 till 45. ­Däremot i Fyrbodal ligger det ganska konstant på runt 12 fall. Bild: VGR

Smittspridningen ökar i Västsverige – för fjärde veckan i rad

För fjärde veckan i rad ökar spridningen av det nya coronaviruset i Västra Götalands­regionen – och allra mest bland de unga. Nu ryter smittskydds­läkaren Thomas Wahlberg ifrån.
– Vi är fortfarande i en pandemi och de råd som vi har gett sedan starten är lika aktuella som någonsin, hur tjatiga de än låter.
Inom NU-sjukvården ser man dock ingen lika tydlig uppgång, antalet nya bekräftade fall och som är inlagda på sjukhus är konstant.

Efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags stod det klart att spridningen av det nya coronaviruset ökade kraftigt i Stockholmsområdet. Nu visar det sig att samma sorts oroande tendenser kan skönjas även i Västra Götaland.

Förra veckan rapporterades nästan 46 procent fler fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen än veckan dessförinnan: 494 stycken, mot 339. Det innebär att antalet nya fall nu ökat fyra veckor i rad.

– Utsätt inte andra för risken att smittas – håll avstånd och stanna alltid hemma om du är sjuk, ­säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Störst är ökningen bland unga vuxna i åldern 20–29 år. Många nya fall upptäcks just nu i Sjuhärad och Skaraborg, men takten har ökat även i Göteborgsområdet.

Wahlberg: ”Många har börjat slappna av”

Thomas Wahlberg menar att ­detta är en indikation på att många behöver ta ett större ansvar.

– Vi har sett en ökning av ­an­talet fall under hela september. En ­anledning till det är att många börjat slappna av och inte följer de rekommendationer som ges. Det är angeläget att vi vänder på den här utvecklingen och för att göra det måste vi alla hjälpas åt. Vi måste minska smittspridningen, så att inte fler insjuknar, säger han.

Enligt Thomas Wahlberg sprids smittan på många olika sätt, men han pekar särskilt på student­sammanhang, skolor, idrott, arbetsplatser och stora sammankomster som fester och kalas.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Inom NU-sjukvården märker man inte någon märkbar uppgång vad gäller patienter som vårdas på sjukhus.

– Vi har legat på samma nivå sedan augusti, runt fyra till tio patienter, i går (läs: onsdag) var det sju, så det är relativt hanterbara nivåer, säger Niclas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Antalet bekräftade nya fall med konstaterad covid-19 i Fyrbodal är tolv stycken (per 100 000 invånare), vilket är en ganska konstant utveckling senaste veckorna jämfört med andra regioner som Skaraborg och Sjuhäradsbygden där det ökat stort.

– Där har det varit mycket tyd­ligare uppgångar. Det handlar bland annat om lokala smittspridningar och är något som kan komma i perioder var som helst. Det kan innebära ett ökat tryck och det har vi beredskap för om det skulle vara aktuellt, säger Niclas Claesson.

Antalet personer i Västra Götaland som behöver sjukhusvård har under augusti och september varit relativt stabilt runt 40-strecket, varav ett ­fåtal per­soner behövt vård på intensivvårds­avdelning (iva).

På onsdagen den 30 september klockan 10.00, vårdades totalt 39 patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 3 personer vårdades på iva.

NU-sjukvården: 7 personer varav 0 på iva.

Sahlgrenska Universitets ­ sjukhuset: 16 personer varav 0 på iva.

Sjukhusen i Väster: 1 personer varav 0 på iva.

Skaraborgs sjukhus: 9 personer varav 2 på iva.

Södra Älvsborgs sjukhus: 6 personer varav 1 på iva.

Källa: VGR