Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, bedömer att smittspridningen av covid-19 minskat kraftigt de senaste veckorna. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, bedömer att smittspridningen av covid-19 minskat kraftigt de senaste veckorna. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Smittspridningen minskar kraftigt – 62 procent färre coronafall

De senaste två veckorna har antalet nya fall av covid-19 minskat med cirka 62 procent i Västra Götaland, jämfört med de två veckorna dessförinnan.

Totalt har cirka 3 085 fall registrerats i regionen vecka 21 och 22. Ett intrång i databasen Sminet, som gjorde att den fick stängas ner, har dock gjort statistiken osäker.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, bedömer ändå att det skett en kraftig minskning av smittspridningen.

– Det viktigaste är att det är tydligt att smittspridningen minskar. Sammanlagt vecka 21 och 22 är det minskning med 62 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det ger en bild av hur det ser ut just nu, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Lägsta nivån sedan oktober 2020

De nya fallen fördelas på cirka 2 000 fall vecka 21 och cirka 1 000 fall vecka 22, uppskattar smittskyddet. Det innebär att smittan är på den lägsta nivån sedan oktober i fjol. Thomas Wahlberg tillägger dock:

– Pandemin är inte över. Vi får inte glömma att det fortfarande är många som insjuknar varje dag. Följ de allmänna råden för att minska smittspridningen.

Minskat antal covid-19-patienter

Belastningen av covid-19 har också minskat för sjukvården.

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren. Men om sjukvården verkligen ska kunna återhämta sig i sommar måste vi faktiskt få ner smittan ännu mer. Det är fortfarande en ansträngd situation där pandemin får konsekvenser på annan vård, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.