Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med februari nästa år kommer man bara kunna beställa pass hos polisen via tidsbokning, drop-in försvinner helt. Bild: Nyhetsbyrån/TT
Från och med februari nästa år kommer man bara kunna beställa pass hos polisen via tidsbokning, drop-in försvinner helt. Bild: Nyhetsbyrån/TT

Snart måste du tidsboka för pass - drop-in försvinner

Från och med februari nästa år måste du boka tid för att ansöka om pass hos polisen i Trollhättan. Därmed försvinner möjligheten till drop-in från och med den 4 februari.

– Kunderna slipper alla långa, fysiska kötider och det blir en bättre service, säger Marie Bjurman på polisen Fyrbodal.

På flera andra håll, till exempel Göteborg, infördes tidsbokning förra våren. Det medförde ett mer eller mindre kaos med långa köer och folk som fick svårt att fixa sina pass inför sommarsemestern.

Sökte sig vidare

Det löstes med att många sökte sig utanför Göteborg, till exempel Trollhättan för att hinna ansöka om pass.

LÄS MER: Första passet har lämnats ut

Ganska snart lugnade det ned sig, fler tider blev tillgängliga och nu är polisen i Region Väst redo att ta nästa steg och genomföra det på flera platser, bland annat Trollhättan, Uddevalla, Åmål, Strömstad och Stenungsund.

Redan i november

Redan från den 26 november kan man boka sin tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort i polisområde Fyrbodal. De bokningsbara tiderna är från 4 februari och framåt.

– Nu genomför vi det under en period, som ligger under lågsäsong, och i och med att man kan börja boka redan från den 26 november, får vi en bra framförhållning.

Tiderna läggs ut på polisen.se och gäller ansökningstillfällen efter drop-in upphör. Under rubriken Pass och nationellt id-kort finns en länk till formuläret för tidsbokning. Det går även att ringa 114 14 för den som inte har internet för att att få hjälp via växeln. Antalet tider som beställs via växeln är samma som läggs ut på nätet.

LÄS MER: "Vi har drop-in fram till hösten"

Kan ansöka på annan ort

Tider släpps efter hand, vilket gör att det kan dyka upp tider som tidigare varit fullbokade. Det tar upp till fem dagar innan passet är klart efter man lämnat in ansökan.

– En fördel är att du kan vara på en annan ort och göra din ansökan, men sedan också begära att du får passet utlämnat på din hemort, säger Marie Bjurman.

Man räknar med att klara av nyordningen med befintliga resurser och personal, men skulle det bli någon puckel, har man förberett så att man kan förstärka från någon del av regionen.

FAKTA: Polisstationer med tidsbokning från 4 februari

Fyrbodal:

• Stenungsund, Trollhättan, Strömstad, Uddevalla, Åmål

Skaraborg:

• Falköping, Lidköping, Mariestad, Skövde