Snöyra i hela Västsverige orsakar halka

Det har redan inträffat flera olyckor på de snöiga västsvenska vägarna i morgontrafiken. Morgonens snötäcke riskerar dessutom att smälta kring lunchtid för att sedan frysa till igen under kvällen.
– Det gäller att vara väldigt försiktig, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Ett stort snöområde har under natten dragit in över hela Västsverige. Ett flera centimeter tjockt lager nysnö har redan orsakat en rad olyckor på de västsvenska vägarna. Och det ser ut att fortsätta under dagen.

– Det kommer fortsätta under större delen av dagen, även om det mest intensiva snöfallet skedde på morgonen. Nederbörden kommer dock fortsätta till sent ikväll, då i form av ett snöblandat regn eftersom temperaturerna stiger under dagen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

LÄS MER: Live: Följ trafikläget i snöovädret

"Gäller att vara försiktig"

Då temperaturen kommer balansera runt nollan finns en stor risk att det smälter och fryser om vartannat. Då riskerar väglaget att bli riktigt förrädiskt.

ANNONS

– Temperaturen kommer öka runt lunchtid och när det sedan fryser till igen så blir det en isbeläggning. Det gäller att vara väldigt försiktig i trafiken i dag, säger Christoffer Hallgren.

Enligt Christoffer Hallgren så är det extra knepigt att se isen när det dessutom fallit snö.

– Det gäller alltså att ta det lugnt när det faller snö, för den ser man och tänker gärna att det inte är så farligt. Men det gör bara att man inte ser vattenpölarna som frusit.

Ingen vår i sikte

För de västsvenskar som längtar efter våren finns ännu inget hopp i sikte.

– Det kan hända att vi når en vecka av meteorologisk vår snart, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen ligger över nollan en hel vecka. Men sedan gör kalluften tillbaka i mitten av nästa vecka och då går vi tillbaka till vintern.

Men en vecka meteorologisk vår är ett steg i rätt riktning, påpekar Christoffer Hallgren.

– Det bådar i alla fall gott för våren, även om det inte riktigt finns utrymme för vårkänslor riktigt än.

ANNONS