Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Solig start för solcellsparken

Invigningen av Uddevalla energis nya solcellspark vid Sund söder om Uddevallabron blev en solig historia. Solpanelerna täcker årsbehovet för 150 elbilar.

Den nya solcellsanläggningen strax intill E6:an minskar koldioxidutsläpp med 170 ton per år. Stämningen var minst sagt positiv när västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé igår laddade sin eldrivna Volvo i laddstolpen strax intill solcellsparken.

– Det här passar bra in i vårt mål att göra Västsverige starkare, förklarade han och klippte sedan bandet vid invigningen.

Passande nog sken solen över anläggningen. Men det hade inte behövts för att solcellerna ska producera el. Även en regnig höstdag lyckas de tunna kiselplattorna lura av solljuset energi. Även om det bara rör sig om 20 procent av den fulla kapaciteten.

Uddevalla energi riktar produktionen från solcellerna till de 30-tal laddplatserna för elbilar som finns i kommunen. Men det är bara början.

– Vi planerar att bygga ut till 80 laddplatser. Vi kallar det el i tanken, berättar Björn Wolgast, vd, Uddevalla energi.

Håller 150 elbilar rullande

De 920 solpanelerna tar upp en markyta på 6000 kvadratmeter och kan hålla 150 elbilar rullande 1500 mil per år. En jämförelse med vilken yta biodrivmedel kräver säger en del.

– Skulle man odla rapsolja här så räcker det bara till en enda elbil, jämför Tommy Magnusson, en av de ansvariga för solcellsparken.

Hemma har han en hyfsat stor solcellsanläggning på 65 kvadratmeter. När den egna elkonsumtionen dragits av säljer han 80 procent av produktionen ut på elnätet.

– Ett vanligt garagetak med solpaneler räcker för att driva en elbil året runt, förklarar också Björn Wolgast,

Solpanelens livslängd

Kvaliteten har förbättrats betydligt på senare år. Solpanelerna vid Sund har en livslängd på 25 år. Det är en stor skillnad mot tidigare.

Hela solcellsparken har kostat 3 miljoner att anlägga och tagit ett år från idé till verklighet. Själva bygget tog bara ett par veckor i anspråk.

Den står dock bara för en halv procent av Uddevalla energis totala elproduktion. Men solenergin har en växande andel.

– Vi kan skala upp anläggningen ganska lätt. Dessutom finns det andra områden som passar för solpaneler i Uddevalla, till exempel den gamla deponin Havskuren, säger Björn Wolgast.

Toppeffekt 253 kW

Årsproduktion 250000 kWh

Byggyta på mark ca 6000 kvadratmeter

Antal paneler 920 stycken på 275 W vardera

Solpanelsarea 1500 kvadratmeter