Stärkta misstankar mot mordmisstänkt SD-politiker

SD-politikern misstänks för att ha mördat sin fru, men än så länge har bara utredningen ett preliminärt besked om dödsorsaken. Kvinnans död betraktades till en början inte som ett brott och åklagaren berättar att det slutgiltiga beskedet om dödsorsaken blir viktigt för utredningen.
– Självklart är det viktigt i ett sådant här mål vad en rättsläkare och obducent har att säga, säger vice chefsåklagare Olof Sahlgren.

ANNONS

Det misstänkta mordet inträffade den 3 september då både ambulans och polis larmades till SD-politikerns adress där hans hustru anträffades avliden. I förhör som GP tagit del av framgår det att han själv ringde SOS Alarm.

Till en början misstänktes inget brott i samband med dödsfallet, men tre dagar senare framkom det vad som av polisen beskrivs som ”vissa oklarheter” kring dödsfallet.

SD-politikern hördes samma dag inledningsvis som vittne.

Två dagar senare hölls nya förhör med mannen och han delgavs då misstankar om mord.

– Jag förnekar brott. Jag skulle aldrig göra en sådan sak, var mannens svar på hur han ställde sig till misstankarna.

ANNONS

I samband med häktningsförhandlingen i förra veckan var förhören, SMS-konversationer och kartbilder över området där SD-politikern är skriven en del av bevisningen som lades fram för tingsrätten.

Åklagaren anser att misstankarna stärkts

Åklagarsidan yrkade på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, men tingsrätten ansåg att misstankarna inte var så pass starka. Tingsrätten beslutade därför att mannen skulle häktas i en vecka, skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Vice chefsåklagare Olof Sahlberg berättar att bevisen som stärkt misstankarna mot den mordmisstänkte politikern säkrats av polisen under den gångna veckan.
Vice chefsåklagare Olof Sahlberg berättar att bevisen som stärkt misstankarna mot den mordmisstänkte politikern säkrats av polisen under den gångna veckan. Bild: Paul Wennerholm

Under torsdagen lämnade vice chefsåklagare vid Borås tingsrätt, Olof Sahlgren, in en så kallad tilläggsanmälan om att misstankarna enligt hans uppfattning stärkts.

Enligt åklagaren kunde han redan förra veckan presentera en viss form av teknisk bevisning, men under veckan som gått har vad åklagaren beskriver som starkare teknisk bevisning säkrats i utredningen.

– Polisen har under veckan de hade till buds jobbat på. De har hört vittnen, de har haft hjälp av teknikerna och man har fått fram sådana uppgifter att vi igår eftermiddag beslutade att underställa tingsrätten en prövning kring om vi nu har sannolika skäl, säger Olof Sahlgren.

Skakade på huvudet efter häktningsbeslutet

Under torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen och efter att åklagaren presenterat den nya bevisningen delar nu Borås tingsrätt uppfattningen om att SD-politikern på sannolika skäl är misstänkt för mord.

När häktningsdomaren meddelade beskedet lyfte och skakade SD-politikern sitt huvud som under stora delar av förhandlingen vilat mot hans hand och armbåge. Beslutet innebär att mannen nu blir häktad ytterligare två veckor med restriktioner, vilket bland annat innebär att åklagaren får rätt att reglera på vilket sätt han får kommunicera med andra personer och ta del av medierapportering.

ANNONS

Hans försvarsadvokat Joakim Sjöberg förklarade efter förhandlingen att hans klient förnekar brott och konsekvent gjort det från första stund sedan han delgavs misstankarna. Sjöberg berättade att han i övrigt inte ville svara på frågor som hur hans klient mår över de allvarliga anklagelserna som riktas mot honom.

Vad det är för typ av teknisk bevisning som nu höjt misstankegraden vill åklagare Olof Sahlgren inte gå in på. Delar av bevisningen bekräftar han samtidigt kommer från den kriminaltekniska undersökning som gjorts i parets hem som spärrades av i förra veckan.

Sahlgren bekräftade också att polisen inte nu läget inte har en slutgiltig rapport från Rättsmedicinalverket som fastställer hur kvinnan dog. I nuläget har endast en preliminär rapport redovisats för utredarna.

Hur viktigt blir det beskedet?

– Självklart är det viktigt i ett sådant här mål vad en rättsläkare och obducent har att säga, säger vice chefsåklagare Olof Sahlgren.

I delar av utredningen som GP har tagit del av är olika platser inringade på kartbilder. När GP frågat om fler platser än bostaden där den döda kvinnan och politikern är skrivna är avspärrade svarar Olof Sahlgren ”inga kommentarer”.

Har den här mannen som ni ser det gjort den påstådda gärningen på egen hand eller kan det komma att blir fler misstänkta i utredningen?

ANNONS

– Inga kommentarer.

Med tanke på att det här till början inte betraktades som ett brott, har det som du ser det gjorts några försök att dölja brott?

– Inga kommentarer, säger Olof Sahlgren.

Den misstänkte mannen är förtroendevald för Sverigedemokraterna i Sjuhärad och har lokala uppdrag. Partiet har efter att misstankarna mot honom blev kända fryst hans medlemskap.

Borås tingsrätt delar nu till skillnad från i förra veckan åklagarens uppfattning om att det finns sannolika skäl att misstänka den frihetsberövade mannen för mord. Beslutet togs i samband med torsdagens häktningsförhandling efter att åklagaren Olof Sahlgren presenterat nya bevis i utredningen.
Borås tingsrätt delar nu till skillnad från i förra veckan åklagarens uppfattning om att det finns sannolika skäl att misstänka den frihetsberövade mannen för mord. Beslutet togs i samband med torsdagens häktningsförhandling efter att åklagaren Olof Sahlgren presenterat nya bevis i utredningen. Bild: Paul Wennerholm
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS