Största lastningen någonsin i Göteborgs Hamn

Ett skepp kommer lastat – med ett 3 000 ton tungt hus. På fredagen ska en 33 meter lång och 48 meter hög bostadsmodul lastas på en pråm för att bogseras ut på Nordsjön. Projektet beskrivs som den största utlastningen någonsin i Göteborgs hamn.

ANNONS
|

På fredagen genomför en historiskt stor lastning från Göteborgs Hamns kajer i ytterhamnarna. Det rör sig om en 48 meter hög, 33 meter lång och närmare 3 000 ton tung bostadsmodul som ska bogseras ut till ett oljefält i Nordsjön.

Bygget av den stora bostadsmodulen startade i Arendal för fem år sedan. Konstruktionen har åtta våningar som bland annat ska inrymma kontor, ett mindre sjukhus, konferensrum och boende för 95 personer.

Lastningen beskrivs som den största någonsin som har gjorts i hamnen och ska genomföras på torsdagen. För att få ombord bostadsmodulen på pråmen används specialbyggda trailrar med totalt 1 000 hjul för att klara trycket. Även kajen har förstärkts inför lastningen.

ANNONS

– I princip har vi byggt en balk som används som stör för den ramp som läggs mellan landsida och pråm. Detta för att avlasta kajen som annars skulle få svårt att klara påfrestningen, säger Annelie Albertsson, projektledare på Göteborgs hamn AB:s infrastrukturavdelning, i ett pressmeddelande.

Själva färden till olje- och gasfältet 116 mil utanför Norges kust beräknas ta 36 timmar. Men innan dess ska byggnadskonstruktionen svetsas fast och surras på den specialbyggda pråmen – något som kan ta upp till en månad.

ANNONS