Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

20180406 Trollhättan

Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , exteriör , huvudentré Bild: Stefan Bennhage
20180406 Trollhättan Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , exteriör , huvudentré Bild: Stefan Bennhage

Stabilt coronaläge i regionen

Platån av antalet smittade som bestått under veckan har fortsatt även under söndagen..

– Antalet sjuka har legat stabilt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

Så sent som föregående helg passerade utan att några nya dödsfall rapporterades ha tillkommit, men någon sådan rapport vågar inte Niklas Claesson släppa. Han är tvärtom aningen förvånad över att media rapporterat om dagar utan dödlighet i covid-19.

– Det är långt ifrån alla som avlidit på sjukhus. Det är kommunerna som ansvarar för äldreboendena, och den som jobbar på kommunen med denna rapportering kanske inte är i tjänst. Då blir det lite trixigt att kommentera sådana siffror, säger Niklas Claesson.

Regionens egen statistik pekar dock på att det rullande genomsnittet för antalet bekräftade fall pekar uppåt igen den senaste veckan. Det handlar om tillfälligheter, menar kommunikationschefen.

– Det har legat på samma nivå som tidigare, och har mer med tillfälligheter att göra, säger Niklas Claesson som betonar att det handlar om små tal där förändringar kan ge stora skillnader.

– Vi kan inte dra några slutsatser av ökat inflöde, fortsätter han om lördagens siffror som inte avviker från läget under veckan.

Söndagens uppdaterade siffror för NU-sjukvården visar ingen förändring alls från lördagen mellan inneliggande patienter och andelen patienter i intensivvård.

Stabilt läge är det också när det handlar om eventuella effekter av att folk har sökt sig mer ut till krogar och uteserveringar i takt med att värmen har kommit.

– Vi kan inte se åt det ena eller andra hållet. Och sen följer ju vi inte de smittade utan bara allvarligt sjuka, säger Niklas Claesson som inte kan bekräfta någon högre beredskap inom sjukvården på grund av krogeffekten, eller för att större grupper samlar sig till demonstrationer.

– Nej, jag kan bara skicka med att man ska följa rekommendationerna att inte umgås i stora grupper, och att inte utsätta människor i riskgrupper för smitta, för det är ju de som behöver sjukhusvård. Att samlas flera hundra är ju inte att följa rekommendationerna.

För helgen som helhet är alltså läget oförändrat.

Den 7 juni kl. 11:00 fanns det totalt 249 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 61 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

32 personer varav 3 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

121 personer varav 35 på IVA

Sjukhusen i Väster:

12 personer varav 5 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

38 personer varav 11 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

45 personer varav 10 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen