Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Näl. Bild: Stefan Bennhage
Näl. Bild: Stefan Bennhage

Stoppad utbyggnad för neonatalvård återupptas

För ett halvår sedan stoppades projektet på grund av kraftig fördyring. Men nu öppnas dörren på nytt för att neonatalvården på Näl ska få ändamålsenliga lokaler.
– Behovet är akut så det är oerhört positivt, säger Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvården.

På tisdagen fattade regionstyrelsen beslut om att godta en fördyring med 25,8 miljoner kronor jämfört med den ursprungliga budgeten och att denna del finansieras inom ramen för ägarstyrda investeringar.

Det var i slutet av mars, bara en månad före planerad byggstart, som alla aktiviteter plötsligt pausades efter att kostnaden skjutit i höjden från 79 till 115 miljoner kronor.

LÄS MER: Ny räknemiss pausar neonatalbygge på Näl

Innan man skulle ge klartecken för byggnation lovade biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt att gå till botten med orsakerna till det inträffade och vilken siffra man egentligen skulle kunna lita på.

Peter Heie.
Peter Heie.

Orsakerna till varför det ändå blir så pass mycket dyrare än från början framgår inte av pressmeddelandet från regionstyrelsen men projektet har genomlysts och landat i slutsatsen att investeringen kan genomföras för 105,8 miljoner kronor.

Regionstyrelsen ger fastighetsnämnden och NU-sjukvårdens styrelse i uppdrag att hålla sig inom den beslutade ramen.

Peter Heie framhåller att det är oerhört känsliga barn som berörs av neonatalvården och att satsningen även handlar om arbetsmiljön för personalen.

– Det är oerhört positivt att regionstyrelsen och regionledningen har bitit ihop och hanterat det så pass fort som man ändå har gjort. Jag hoppas att byggnationen ska vara igång före jul, säger han.