”Det umgicks loss på höstlovet och det ser vi nu”, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.
”Det umgicks loss på höstlovet och det ser vi nu”, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare. Bild: Helena Landstedt/TT

Stor ökning av coronafall bland barn och unga

Antalet coronafall fortsätter att öka i regionen och i TTELA:s område. Förra veckan såg man en fördubbling i konstaterade fall bland barn och unga i åldrarna tio till 19 och störst är ökningen bland ungdomar i gymnasieåldern.
– Det umgicks loss på höstlovet och det ser vi nu, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

ANNONS
|

När Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionen presenterade sin statistik över antalet bekräftade fall av covid-19 på torsdagen framgick att smittan ökade i hela regionen och i TTELA:s område mellan vecka 44 och vecka 45.

LÄS MER:Stor smittoökning i Lilla Edet

Den åldersgrupp där man ser att smittan ökat mest procentuellt mellan vecka 44 och 45 i regionen är barn och unga i åldern tio till 19, uppger Västra Götalandsregionen i sin veckorapport. På en vecka skedde nästan en fördubbling i antalet fall i gruppen – från 213 till 413 stycken. Och gymnasieungdomar står för den största ökningen.

– Det är absolut samma trend i Fyrbodal och det är framförallt i åldern 15 till 19, partyåldern om jag får uttrycka mig så, som vi ser att det ökar, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

ANNONS

Höstlovet bakom smittoökning

Enligt Eva Lindhusen Lindhé är det höstlovet med hemmahäng och halloweenfester som nu märks av.

– Det umgicks loss på höstlovet och det ser vi nu. Man avstod inte från halloweenfester och man har inte avstått från att umgås nära med varandra.

Det är främst i hemmamiljö som man ser att smittan spridits bland barn och unga. Många har träffat sina klasskompisar som man träffar varje dag, men när man ses utanför skolan umgås man ofta på ett annat sätt, säger Eva Lindhusen Lindhé.

– I skolan sitter man kanske inte och myser ihop. Det är det nära, täta umgänget som är ganska vanligt att tonåringar vill ha, men som just nu inte så lämpligt.

Men även det faktum att vi nu är inne i årstiden då luftvägsinfektioner trivs bättre påverkar den branta smittokurvan uppåt för barnen.

Corona på skolor

– Den tiden börjar nu och tar slut någon gång i mars, april. Det är vädret, årstiden och att vi är inne mycket och inte träffas utomhus på samma sätt.

Även om den mesta smittspridningen skett i hemmamiljö så har smittan tagit sig in på flera skolor i Fyrbodal och i TTELA:s område: bland annat på Mariedal grundsärskola i Vänersborg, Nya skolan i Trollhättan och på två skolor i Mellerud. Både personal och elever har uppgetts vara smittade. I Ed stängdes en grundskola efter att personalen smittats.

ANNONS

Enligt Eva Lindhusen Lindhé ser man även en ökning av fall bland lärare efter höstlovet på grund av att de inte hållit tillräckligt avstånd till varandra i jobbsituationer. Smittskyddet arbetar nu med skolor i Fyrbodal där smittspårning pågår, men Eva Lindhusen Lindhé kan inte ge ytterligare detaljer om skolorna.

”Får vara slut på lärarrumssmittan”

Barn och skolverksamhet är inte drivande i smittspridningen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Men gymnasielever börjar ju bli vuxna och de är en betydligt större risk för smittspridning än vad små barn har. Man kan säga att alla som får det hjälper till att sprida smitta och förr eller senare når det ju de som har riskyrken.

Vad behövs till för att minska smittspridningen bland barn och unga?

– Vi måste hålla undan ungdomarna från festerna och eleverna själva måste hålla avstånd – både på fritid och i skola. Man får försöka se till att det inte är för trångt i matsalar och korridorer på skolan. Och det får vara slut på lärarrumssmittan, för det har betydelse för eleverna, säger Eva Lindhusen Lindhé och fortsätter:

– Jag har myntat ett litet uttryck: om du funderar på om något är olämpligt ur covidsynpunkt så är det troligen det. Det är viktigt att vi alla kämpar på och följer riktlinjerna så att vi får bort den här kurvan för det är julen det handlar om. Ska vi rädda julen så är det i dag vi ska agera.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS