Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Berg/Privat
Bild: Stefan Berg/Privat

Stor efterfrågan på provisoriska pass vid Landvetter

Efterfrågan på de provisoriska passen är fortfarande stor. Polisen beskriver hur människor kommer vid midnatt och slår upp fällstolarna för att vara först i kön och säkra utlandsresan.
– Det känns som att vi vunnit en högvinst, säger Irén Ericsson, som efter två dagar lyckats fixa ett provisoriskt pass åt sin dotter.

I början av juli rapporterade GP om hur de rekordhöga antalet ansökningar om provisoriska pass ställer till det för många ressugna.

Efter ett år som inneburit reststopp för majoriteten av landets befolkning, så har många inte förrän nu upptäckt att passet för dem själva eller barnen gått ut.

– Vi har en ganska stor passkuld i Sverige just nu och det är många som saknar giltig passhandling, och det blir ju ett bekymmer för oss när alla ska ut och resa samtidigt, sa Mikael Holmgren, tillförordnad chef för gränspolisen i region Väst.

LÄS MER: Rekordmånga ansökningar för provisoriskt pass på Landvetter

Kölapp försvann från mobilen

Och situationen ser likadan ut nu, nästan en månad senare. De första tiderna i Göteborg för förnyelse av vanliga pass finns i nuläget i slutet av september, och intresset för de provisoriska är stort. Men läget på Landvetter är detsamma.

En polis beskriver hur människor kommer vid midnatt för att vara först när polisen öppnar igen vid åtta på morgonen.

Irén Ericsson från Kungälv berättar hur hon och hennes dotter, Lina Ericsson Karsma, upptäckte för sent att Linas pass gått ut. Första försöket att få tag i provisoriskt pass gjordes dagen innan Linas flyg skulle gå.

– Då fick vi en digital kölapp, men den försvann från mobilen efter några timmar, säger Irén Ericsson.

LÄS MER: Erik Nord ber om ursäkt för långa väntetider

LÄS MER: Joakim fastnade i det thailändska rättssystemet

”känns som att vi vunnit en högvinst”

Gränspolisen på Landvetter har öppet för passansökningar mellan 8 och 16 varje dag och hinner tillverka omkring provisoriska 40 pass om dagen. Någon förbokningsmöjlighet finns inte, utan det gäller att vara där tidigt. En digital kölapp är ingen garanti för att man ska hinna få ett pass, enligt polisen.

Irén Ericsson och dottern Lina Ericsson Karsma. Bild: Privat
Irén Ericsson och dottern Lina Ericsson Karsma. Bild: Privat

Dagen efter försök nummer ett, alltså samma dag som de skulle resa, försökte Irén Ericsson och Lina Ericsson Karsma därför vara mer förberedda. Resan från Kungälv till Landvetter gick vid fem på morgonen, men ändå var ett 20-tal personer redan på plats när de kom fram.

Väntetiden blev några timmar, det provisoriska passet fick de till slut.

– Det känns som att vi vunnit en högvinst. Men vi behövde två dagar för att klura ut det här. I går förstod vi inte att man måste ha en strategi.