Stora skillnader i skolvalet – så röstar framtidens väljare

Moderaterna är störst i Trollhättan, Socialdemokraterna i Vänersborg och Sverigedemokraterna i Mellerud. Så ser det ut när framtidens väljare, elever i årskurs 7–9 samt gymnasiet, röstade i skolvalet.

ANNONS
|

Det skiljer en hel del mellan olika skolor hur eleverna röstade i skolvalet.

Ett exempel är Trollhättan där 38 procent röstade på Sverigedemokraterna, och endast 9 procent på Socialdemokraterna, på Sjuntorpsskolan. På Slättbergsskolan var det 36 procent som röstade på Socialdemokraterna och 13 procent som röstade på Sverigedemokraterna.

Moderaterna störst i Trollhättan

Även Moderaterna fick 13 procent på Slättbergsskolan men sett över samtliga av Trollhättans tio skolor, som deltog i valet, fick Moderaterna 31 procent medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna båda fick 20 procent av rösterna.

På Silvertärnan i Vänersborg är Socialdemokraterna störst, precis som när man räknar ihop samtliga skolor i kommunen.
På Silvertärnan i Vänersborg är Socialdemokraterna störst, precis som när man räknar ihop samtliga skolor i kommunen. Bild: Andreas Olsson

I Vänersborg deltog sju skolor och här var Socialdemokraterna störst med 23 procent följt av Moderaterna på 22 och Sverigedemokraterna på 21.

ANNONS
På Rådaskolan i Mellerud röstade de flesta eleverna på Sverigedemokraterna.
På Rådaskolan i Mellerud röstade de flesta eleverna på Sverigedemokraterna.

På Rådaskolan i Mellerud, som var den skola som deltog i valet, fick Sverigedemokraterna 29 procent, Socialdemokraterna 26, Moderaterna 14 och Kristdemokraterna 14.

Väldigt jämnt mellan M och S på Birger Sjöberggymnasiet

Moderaterna visar starka resultat på samtliga gymnasium i Trollhättan och Vänersborg. Partiet var störst på samtliga utom Birger Sjöberggymnasiet, där Socialdemokraterna var några tiondelar större.

På Fridagymnasiet i Vänersborg röstade 43 procent på Moderaterna. Samma andel fick partiet på Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan.
På Fridagymnasiet i Vänersborg röstade 43 procent på Moderaterna. Samma andel fick partiet på Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan. Bild: Sebastian Lamotte

På Fridagymnasiet i Vänersborg samt på Folkuniversitetets gymnasieskola i Trollhättan kommer Moderaterna upp i 43 procent.

När samtliga 1 580 högstadie- och gymnasieskolor i landet som deltagit räknats samman blev Moderaterna störst med 27 procent, följt av Sverigedemokraterna med 21 procent.

400 000 elever röstade i skolvalet

16 procent av eleverna röstar på Socialdemokraterna, Kristdemokraterna fick drygt 9 procent och Vänsterpartiet och Centerpartiet fick 8 procent vardera. Miljöpartiet och Liberalerna slutade på 4 procent.

Det slutgiltiga resultatet är klart tidigast den 30 september. Runt en halv miljon elever hade möjlighet att rösta, av dessa tog cirka 400 000 chansen. Det innebär ett valdeltagande på nästan 78 procent.

Skolvalet arrangerades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Fotnot: Ingen skola i Lilla Edets kommun deltog.

Se hur eleverna röstade på din skola: www.mucf.se/preliminart-resultat-i-skolval-2022

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS