Stora trafikstörningar efter översvämning

Vägar och parkeringar förvandlades till små sjöar och flera garage svämmade över när ett regnoväder drog in över Kållered under tisdagskvällen. Under morgonen har E6 stängts av i båda riktningar och flera tåg är inställda mellan Kungsbacka och Göteborg till följd av de kraftiga översvämningarna.
– Prognosen är 11 för vägtrafiken men för tågtrafiken har vi ingen prognos, säger Josefine Gröndahl vid Trafikverket.

ANNONS

Efter de kraftiga översvämningarna under tisdagskvällen har E6 stängts av i båda riktningar mellan Kålleredsmotet och Torrekullamotet. I stället hänvisas trafikanter till gamla riksvägen, väg 513, genom Kållereds samhälle.

– På sträckan mellan där så är det så mycket vattensamlingar att vi beslutade att stänga av. Det ställer till det väldigt, säger Thomas Magnusson vid Trafikverket.

E6 har även stängts av i norrgående riktning vid trafikplatsen Kungsbacka centrum, där leds trafiken om via väg 158.

– Där har vi stängt av för att försöka få bort mer trafik som går i norrgående riktning, säger Thomas Magnusson.

ANNONS

Enligt honom är det svårt att få undan vattnet från vägarna då det redan är stora vattensamlingar i områdena runtomkring och inne i Kållereds samhälle.

– Vi försöker pumpa bort det, men det är översvämningar i diket och i vägkanter också, så det går inte att leda bort det någonstans. Som jag förstår det så är det bara att vänta på att det ska sjunka undan den naturliga vägen, säger Thomas Magnusson.

Två personbilar har även krockat på gamla riksvägen i Kungsbacka, vilket orsakat ytterligare köer på en av vägarna där trafiken leds om på grund av översvämningarna.

Tågtrafiken inställd

Även flera tågavgångar mellan Kungsbacka och Göteborg har ställts in under onsdagsmorgonen till följd av de kraftiga översvämningarna.

Bland annat har en gångtunnel i närheten av Kållereds station svämmat över vilket gjort att flera personer genat över spåren.

– På grund av säkerhetsskäl så måste vi då sakta ner tågtrafiken förbi platsen och ställa in vissa tåg. Det är tågen mellan Göteborg och Kungsbacka och Öresundstågen mellan Malmö och Göteborg som påverkas, säger Josefine Gröndahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

I nuläget finns det ingen prognos för när tågtrafiken kan gå som vanligt igen.

Bild: Louise Sandborg

Enligt Maja Sjöstedt vid Västtrafiks störningsjour har Västtrafik tvingats dra ner på antal avgångar under morgonen. I stället för en avgång varje kvart rullar tågen en gång per halvtimme.

ANNONS

– Man kan köra förbi Kållered, men man måste köra sakta. Men om alla tåg ska gå så blir det kö så därför kör vissa avgångar inte, säger hon.

Enligt ett vittne som befinner sig på ett av tågen ska ska tågen i riktning mot Göteborg vara överfulla av resenärer.

– Mitt tåg kom en timme och en kvart efter utsatt tid och är så fullt att alla inte kom på. Folk försökte ringa taxi men det finns ingen chans, säger vittnet till GP.

Även en buss, linje 755, påverkas av översvämningarna.

En halvmeter vatten på Ikeas parkering

Det var runt 19-tiden på tisdagskvällen som SOS Alarm fick in larm om översvämningar i Kållered, som följd av ett kraftigt, lokalt skyfall. Räddningstjänsten åkte tills platsen vid Kållered station och möttes av ett litet hav vid parkeringarna runt Ikea, Coop, Jysk med flera nära Kållered station.

– Det är väldigt mycket vatten. Det är en halvmeter på Ikeas parkering i Kållered. Vi har fått in fem, tio larm än så länge, sa man på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Även på E6 norrut i höjd med Kållered var det enorma vattensamlingar. En bilist berättar för GP:

– Plötsligt var det bara en massa vatten på vägen. Det var som att köra in i en sjö. Det obehagliga var att det blev stopp och köbildning med en gång. Om det inte blev någon olycka som följd så handlade det nog om stor tur. Några kilometer närmare Göteborg verkade det inte ha regnat alls – vägen var snustorr, säger bilföraren.

ANNONS

Men strax innan halv nio på kvällen meddelade Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten, att de gjorde sig redo att lämna platsen.

– En insatsledare har gjort en bedömning från vårt perspektiv och det är inte så mycket man kan göra där. Det är på parkeringen och inga fastigheter som är hotade.

"Kom kopiösa mängder regn"

Men hemma hos Magnus och Christel Hammarlund, som bor ett stenkast från parkeringarna, skvalpade vattnet ända upp till trappan upp till huset. Gatan utanför var helt vattendränkt och grannarna vadade genom vattenmassorna i sandaler och uppkavlade byxor under kvällen.

Magnus Hammarlund var hemma när himlen öppnade sig och det började vräka ner.

– Det var extremt väder och kom kopiösa mängder regn, berättar han.

Snart svämmade ån över och vattnet täckte både vägkorsningen och vägarna framför radhusslingan. De öppna garagen svämmade över helt. Magnus byggde ett provisoriskt skydd med påsar och träskivor framför dörren, men vattnet har ändå nått upp till trappstegen framför huset. Inne i huset är det ännu torrt men nere i källarutrymmet under huset stiger vattnet sakta.

– Alla blir ju oroliga om sina hus, säger Christel Hammarlund.

Det är inte första gången som gatan svämmar över. När det regnar mycket och ån sväller klarar inte brunnarna som finns att ta emot allt vatten.

ANNONS

– Och vi ligger lågt så vi får vattnet hit, säger Christel.

Deras granne Anvar Ahmed vadar genom vattenmassorna ute på gatan och pekar upp mot ån.

– Kommunen skulle fixa hela området här, vägarna, dränering, brunnen, säger han med vatten upp till vaderna.

Han var också hemma när skyfallet kom.

– Det höll på i 45 minuter till en timme, det var hemskt, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppas att det inte regnar mer, annars blir det problem för oss.

ANNONS