Stormbyar tros komma i två omgångar

Stormvindarna väntas komma på besök till TTELA:s område under fredagskvällen. SMHI:s klass 2-varning söder och väster om Vänern kvarstår. Värst tros det bli vid midnatt, natten till lördag. Enligt Forecas meteorolog Erik Rindeskär så befinner vi oss nu vid 22-tiden fram till 03-tiden på lördagsmorgonen i den hårdaste vindperioden.

ANNONS
|

– Just nu är det vindar på 16-17 meter i sekunden (m/s reds. anm.) i byvindarna och de kan stiga under kvällen till kanske 20-22 m/s. Men det ser såklart värre ut ju närmare kusten som man kommer, säger han.

Blåsigast har det hittills varit på Väderöarna där byvindarna har uppmätts till 31,9 m/s vilket är ungefär två sekundmeter från att räknas som orkanvindar. Där är också medelvinden 24,6 m/s vilket gör att de klassas som stormvindar.

– Men där har det varit relativt lugnt det är först nu den senaste timmen eller två som det har skett en kraftig ökning av vindarna, säger Erik Rindeskär.

ANNONS

Under fredagseftermiddagen hade Vänerområdet en blåsigare period i samband med att en kallfront drog förbi österut och det mojnade lite för att nu bryta ut ytterligare vid 22-tiden då stormnederbörden kom in över området.

Vänerområdet får även räkna med skurar som kan komma att återupptas under lördagen. Temperaturen blir mellan 12 och 13 grader.

SMHI har kvar sina klass 2-varningar för alla närliggande distrikt, Bohuslän, Göteborg, Dalsland, Sjuhäradsbygden och Göta Älv.

Vindstyrkan ökar

– Det finns risk för att det blir stormstyrka och störst sannolikhet för det är sent i kväll. Då kan det bli uppemot 18-20 m/s i byvinden.

Blåsten har gjort att två avgångar ställts in från Trollhättan/Vänersborgs flygplats. Det rör sig om 19:10 flyget från Bromma och 19:55 flyget till Bromma.

– Alla personer har blivit ombokade och ingen missar flyget. Vi har tittat på prognoserna och vindarna ska bli värre, säger Tommy Olsson, trafikassistent.

Att det blåser från sydväst försvårar läget berättar flygplatschefen Anna Råhnängen.

– Det är olika hur flygplatsen är känslig. Blåser det längs med banan är det inte lika allvarligt. Sydvästlig vind är inte gynnsamt, särskilt inte i kombination med regn, säger hon.

I TTELA:s område har inte Västtrafik behövt ställa in några avgångar. Men man följer vädersituationen och har en dialog med trafikverket. Att avgångar kan komma att ställas in är inte omöjligt.

ANNONS

– Vi sätter säkerheten för vår personal och våra kunder först, är det inte säkert så åker vi inte. Om man kan undvika att resa när det blåser är det allra bäst, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik och fortsätter:

– Man kan alltid följa trafikläget i vår app och på vår hemsida.

Gå inte ut om det blåser

Räddningstjänsten har under dagen haft samverkanskonferens med andra myndigheter såsom SOS-alarm, SMHI, Västra Götalandsregionen och kommunerna. Närf har också haft möten med medlemskommunerna kring hur beredskapen ser ut.

– Vi har stämt av hur alla ligger till och alla är förberedda. Vi har också förberett oss så vi kan få in extra inre befäl i fall det skulle behövas, säger Hans Därnemyr, räddningschef.

Han råder också personer att inte gå ut i onödan vid för kraftiga vindar.

Samarbetet mellan myndigheterna har visat sig värdefullt vid tidigare större händelser fortsätter räddningschefen.

–Det fungerade väldigt bra vid alla skogsbränder i sommar. Alla kan stämma av med varandra och alla har samma bild.

"Surrar alltid fast båten"

I småbåtshamnen vid Sanden i Vänersborg låg båtarna fastsurrade i väntan på den kommande stormen. Lite längre in i hamnkanalen låg Kjell Gustavssons båt och guppade. Han var på plats för att titta till båten, men hade inte gjort något extra för att surra fast den.

ANNONS

– Jag har lärt mig av erfarenhet och surrar alltid fast båten rejält, säger han.

Kjell berättar att båtarna i Vänersborgs småbåtshamn är relativt skyddade och att det enda som syns just nu är att vattennivån är lägre än normalt.

– Vattnet brukar blåsa upp till Karlstad, säger han med glimten i ögat.

Blåsigt även på lördag

På grund av risken för kraftiga vindar har även Vattenfall som sköter eldistributionen förstärkt sin beredskap. Personalen i driftcentralen har utökats och fordon och materiel har förberetts för en snabb insats. Beredskapsstyrkan har förstärkts och bolaget följer utvecklingen löpande. Men bolaget kommer att sätta personalens säkerhet först.

– Medelvind och byvind är två olika sätt att mäta vindarna. En byvind på 18-20 m/s kan motsvara omkring 10-14 m/s i medelvind, förklarar Ian Engblom.

Blåsten kommer hålla i sig och fortsätta även under lördagen, då väntas hårda vindbyar med en måttlig till frisk medelvind.

– De är inte lika kraftiga i morgon men det kan försvåra röjningsarbete som eventuellt måste göras efter dagens stormvindar. Trafikstörningar som kommer i dag kan vara svårt att hinna i morgon eftersom att det kommer fortsätta att blåsa.

Vid 23:30 fanns det fortfarande inga larm på grund av vädret inrapporterade till räddningstjänsten.

ANNONS

Texten uppdateras.

ANNONS