Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Man ska nog ta en titt i trädgården och se efter eventuella möbler och studsmattor som kanske behöver förankras.", säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca. Bild: Johan Nilsson/TT

Stormbyar väntas komma in

Stormen Knud drar in och TTELA:s område kommer beröras. Det varnas för vindförhållanden som kan orsaka skador på byggnader och kringflygande trädgårdsmöbler, grenar och fallande träd. Nu har SMHI uppgraderat till en klass 2-varning söder och väster om Vänern.

Inledningsvis väntas fredagen bjuda på en relativt behaglig temperatur på omkring 17-19 grader innan en kallfront, som är förknippad med kraftiga vindar, drar in över TTELA:s område. Bakom kallfronten väntar regn, blåst och lägre temperatur.

– Molnen kommer tunnas ut under tidig kväll samtidigt som blåsten ökar och temperaturen sjunker, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Kulminerar fredag eftermiddag

En upptakt till de stormbyar Foreca varnar för.

– Den senaste prognosen visar att det så smått drar igång redan på fredagsmorgon, med tilltagande sydvind och sedan väntas vinden kulminera på eftermiddagen/kvällen och då finns det risk för riktiga stormbyar, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Stormbyar är lika med vindar över 25 meter per sekund och det kan medföra en rad olika konsekvenser. Erik Rindeskär nämner bland annat att det finns risk för att vindbyarna medför störningar i trafiken, fallande grenar och träd som i sin tur det kan påverka el- och telefonförsäljningen.

– Man ska nog ta en titt i trädgården och se efter eventuella möbler och studsmattor som kanske behöver förankras, säger han och fortsätter.

– Det kan komma att bli en klass 2-varning om prognosen står sig. Men med största sannolikhet kommer det att ändras, men hur det ändras är oklart. I går såg prognosen ännu värre ut det har skalats ner lite till i dag.

Orkanstyrka lokalt

Hela TTELA;s område är i riskzonen, menar Erik. Men det är på Bohuskusten som det verkar bli värst, nu har man uppgraderat till just klass 2 där.

– Den kommer bli hårdast drabbats. Det kommer det blåsa rejält och på vissa ställen ser det ut att bli orkanstyrka på vindarna under fredagskvällen.

Varningarna gäller från fredagseftermiddagen.

Fakta: Friska vindar

I samband med en frontpassage under fredag kväll varnas för stormbyar i delar av västra Götaland. I övriga Götaland samt i sydvästra och östra Svealand mycket hårda vindbyar.

Stormvarning utfärdad för Skagerrak. Kulingvarningar utfärdade för Kattegatt, Vänern, Öresund, Bälten, hela Östersjön, Ålands Hav, Skärgårdshavet samt hela Bottniska viken.

Fredag eftermiddag sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar 21 m/s, från sena kvällen västlig vind med vindbyar på stormstyrka 25-28 m/s. Frampå lördagen västlig vind med mycket hårda vindbyar 21 m/s.