Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Julstormen Urd. Det kraftiga ovädret som drabbade Bohuslän avtog inåt landet och för invånarna i Fyrbodal var det en mindre stormig natt.

Stormen drabbar kusten hårdast

Trots att stormen Urd uppnådde en hastighet av 31 meter i sekunder på Uddevallabron under måndagskvällen, kunde invånarna i Fyrbodal sova gott. Som mest mätte väderstationen vid Kroppefjäll en vindstyrka på 17 meter i sekunden runt 21-tiden, då den stormigaste tiden infann sig.

Att kustområden som Bohuslän drabbas hårdare vid stormväder är vanligt, enligt vädertjänsten Foreca. Det öppna havet skapar kraftiga vindbyar, som sedan avtar inåt landet på grund av friktionen mot markytan.

Så fort kommunerna i TTELA:s område nås av indikationer om att det kan blåsa upp till storm påbörjas förberedelserna. De deltar i samverkanskonferenser med andra aktörer, kommuner och myndigheter, som räddningstjänst och länsstyrelsen. Därefter görs en samlad bedömning av läget.

– Målet är att störningarna ska bli så få som möjligt och att människor inte ska påverkas, säger Anna Granlund, säkerhetssamordnare i Melleruds kommun.

Stormoväder kräver olika mycket praktiskt arbete beroende på de varningsklasser som utfärdats, men kommunerna har samma beredskap oavsett om det är en klass ett- eller tvåvarning på stormen. Dock följer de prognoserna löpande och vidtar åtgärder efter vädervarningarna och utvecklingen.

– Vi kan inte alltid på förhand veta exakt vad som kommer hända och måste ibland agera utefter situationen, säger Caroline Arvaker, säkerhetssamordnare i Vänersborgs kommun.

"Det är noga att inte ropa varg i onödan, informationen ska vara kort och kärnfull"

Kommunernas primära informationskanal till invånarna är via den egna hemsidan. De lägger upp förberedande information inför ett oväder och länkar sedan vidare till SMHI eller Räddningstjänsten för löpande uppdatering. Det kan handla om rekommendationer att hålla sig inomhus eller surra fast lösa föremål.

Sociala medier, framför allt Facebook, har på senare år blivit en viktig del i informationsarbetet. Kommunerna har märkt att det är där målgrupperna finns och att det får en stor genomslagskraft. De publicerar samma information på Facebook och länkar till huvudsidan. Anna Granlund menar dock att de är noga med att inte ropa varg i onödan, informationen ska vara kort och kärnfull. 

– Det är mycket som går runt i media när det blir en stormvarning och vi vill alltid vara väldigt försiktiga. Invånarna ska veta att det som står på kommunens hemsida är relevant och riktig information, säger Katarina Loodh, webbansvarig i Trollhättans stad.

Hårda vindbyar väntar inför nyårshelgen, men några nya stormar är inte att förväntas, enligt Foreca.