Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars-Henrik Aas
Bild: Lars-Henrik Aas

Stort räddningspådrag väster om Strömstad

Vid 09.30 på onsdagsförmiddagen påträffades vrakdelar och två livlösa personer i vattnet väster om Strömstad. Ett gränsöverskridande räddningspådrag inleddes med helikopter och norska och svenska räddningsbåtar efter fler personer. Drygt fyra timmar senare avslutades sökinsatsen.
– Polisen har meddelat oss att det endast var två personer ombord båten, så vi har avblåst sökinsatsen, säger Jonas Franzen, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Under onsdagsförmiddagen fann Flyg- och sjöräddningscentralen vrakdelar väster om Strömstad. Ett stort pådrag drog igång, med bland annat Sjöfartsverkets räddningshelikopter, norska räddningsbåtar och personal från Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.

”Två personer tillsynes livlösa”

Två personer är förda till land, och vrakdelarna tyder på att det är en segelbåt.

– Personerna är förda in till land, de var inte talbara när vi förde in dem. Vi fortsätter att söka tills vi vet att det inte är några fler i vattnet.

– Det är troligtvis en segelbåt, vrakdelarna tyder på det, säger Lina Toresson, sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC).

Enligt norsk media ska de två personerna vara kritiskt skadade och förda till sjukhus.

– Det ska vara oklart vad som har skett, men vi har en hypotes om att det är en fritidsbåt som har havererat, uppger Vincent Roos, räddningsledare på Hovedredningssentralen.

– Båda två var tillsynes livlösa, säger Roos till NRK.

Klockan 13 hade JRCC inga nya uppgifter.

– Vi har inga nya uppgifter. Vi fortsätter att söka tills vi anser att vi har sökt färdigt, säger Lina Toresson, sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC).

Till norska VG säger räddningsledaren, Vincent Roos vid Hovedredningssentralen i Norge, att de försöker knyta vrakresterna till personerna som påträffats.

– Det finns ingen indikation på att det är fler i vattnet, säger Roos till VG.

Brottsutredning påbörjad

Klockan 13.19 kunde polisen berätta att personerna hade hittats i området vid Nord Hällsö och Tjurholmsknappen.

Vad kan du säga om personerna som påträffats i vattnet?

– Vi har ingen identifikation på de två personerna som har hamnat i vattnet, säger polisens presstalesperson, Hans-Jörgen Ostler.

Polisens arbetshypotes är att båten i fråga tagit in vatten och sjunkit nordost om Koster.

En brottsutredning om vårdslöshet i sjötrafik har startats och vrakdelar har tagits i beslag för undersökning. Polisen söker fortfarande efter vrakdelar i området tillsammans med Kustbevakningen och sjöräddningssällskapet (SSRS).

Klockan 13.39 på onsdagseftermiddagen var sökinsatsen avblåst.

– Polisen har meddelat att det endast var två personer ombord båten, så vi har avblåst sökinsatsen, säger Jonas Franzen, presstalesperson på Sjöfartsverket.