Strokepatient avled

Med tydliga symtom på en stroke kom 73-årige Roland Gustavsson två gånger in till Näls akutmottagning. Han prioriterades inte utan lämnades utan tillsyn i timmar. Han blev allt sämre utan att tas om hand. När han äntligen lades in hade sjukdomen gått för långt.

ANNONS
|

Roland Gustavsson bodde i Mellerud tillsammans med sin fru. I våras behandlades han för tia, en mindre stroke. Den kväll i oktober som han åter blev dålig, fick paret vänta i en och en halv timme innan de hämtades av en sjuktransport, inte en ambulans. Vid 18-tiden kom de in till Näl.

Dottern Mona-Liza Gustavsson säger att hon har fått höra att ingen triagering (första bedömning) gjordes.

– En del prover togs och sedan fick han och mamma vänta i ett rum till tvåtiden på natten. Pappa blev sämre och mamma bad upprepade gånger om hjälp. Hon grät och även vi döttrar ringde till akuten. Inget hände och till sist ville pappa åka hem.

ANNONS

– Då fick han en rullstol eftersom han inte längre kunde gå ordentligt. Inte heller detta fick personalen att reagera.

Mona-Liza Gustavsson berättar att pappan hade känt att slutet närmade sig och att han hellre ville dö hemma än på sjukhuset där ingen brydde sig om honom.

Blev sämre

Roland Gustavsson blev allt sämre hemma och fördes åter, nu i ambulans, till Näl dagen efter. Samma sak upprepade sig. Han triagerades, men prioriterades inte. Paret fick vänta i ett rum, nu i cirka 12 timmar, innan en läkare kom. Nu hade han blivit ännu sämre men skickades uttorkad och med njursvikt till strokeavdelningen på Uddevalla sjukhus. Detta trots att patienter med stroke i första hand ska tas om hand på Näls strokeavdelning för en första bedömning.

Efter detta följde bland annat intensivvård i ett par veckor och även försök till vård på Sahlgrenska. Men då var det för sent, konstaterar dottern. Hon säger att pappan fick mycket bra vård på strokeavdelningen, men hon är mycket kritisk till hur han behandlades på akutmottagningen.

Avled

Pappan avled den 13 november. Enligt läkare som familjen har talat med fick pappan vård för sent.

– Han hade i alla fall haft en rättvis möjlighet att klara sig. Trots allt var det på akuten hans tillstånd försämrades, säger Mona-Liza Gustavsson.

ANNONS

Ärendet är anmält av chefläkaren till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Hans Svensson är områdeschef för ambulans och akut i NU-sjukvården. Han säger att han inte kan gå in på det aktuella fallet, men bekräftar att en utredning pågår i samarbete med Socialstyrelsen.

Ytterligare ett Lex Maria-fall kring en man som kom till akuten med stroke har anmälts i höst till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Även den här patienten fick vänta länge och i stället för till strokeavdelningen på Näl skickades han till Uddevalla där han avled.

Enligt de riktlinjer som gäller i NU-sjukvården för patienter med misstänkt stroke så ska de i första hand tas om hand på Näls strokeavdelning.

Sedan drygt ett år tillbaka kan NU-sjukvården ge trombolysbehandling till patienter som drabbats av stroke. Patienterna ska vara mellan 18 och 80 år gamla. Annars är man för ung eller har för stela blodkärl. Det måste vara en bekräftad stroke och behandlingen måste starta inom fyra och en halv timme efter det att stroken skett. Patienten får inte ha några medicinska risker som till exempel högt blodtryck

Det gäller att snabbt få rätt vård om man får symptom på stroke som exempelvis domning eller förlamning i ansikte, arm eller ben.

ANNONS