Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Stugor i Bohuslän hårdvaluta inför sommaren: "Otroligt tryck"

Många svenskar jagar en stuga i Bohuslän inför semestern. På sina håll kan ett rekordår stå för dörren, trots andra delar av besöksnäringen fortfarande lider mycket av pandemins konsekvenser. De stora möjligheterna till aktivt friluftsliv hör till det som lockar.

I branschen för privat uthyrda stugor, lägenheter och hus märker Karin Samuelsson, förmedlare i Sotenäs med bas på Smögen, av ett enormt tryck. En fortsättning på den höga efterfrågan som kom så småningom även förra året när myndigheterna meddelade lättnader i restriktionerna. Däremot rann försäsongen 2020 mer eller mindre ut i sanden eftersom möjligheterna till resor, till och med inrikes, var starkt begränsade.

– Det fanns norrmän som inte kunde komma till sina hus utan hörde av sig till mig och frågade om inte jag kunde ta hand om skötseln och fixa det som behövdes för att hyra ut deras hus, säger Karin Samuelsson som gärna samarbetar nära med andra lokala företagare och hantverkare för att möta den efterfrågan som finns.

Många är ovanligt tidigt ute

På Ramsviks stugby och camping upplever ägarna också en mycket stark efterfrågan.

– Det är ett otroligt tryck och folk bokar mycket tidigare än man brukar göra, säger Torbjörn Backlund som driver anläggningen tillsammans med Annika Johansson.

För första gången satsar de på att ha restaurangen öppen dagligen i fem månader, från maj till och med september.

– Vi öppnade för säsongen i går och i dag hade vi 52 luncher för avhämtning på vandringspaket. Många kommer hit för naturens skull, så de är ute och rör sig mycket. Friluftsaktiviteter har varit populärt i flera år men när pandemin kom blev det en jättestor uppgång, säger han.

När det gäller just stugor ser Torbjörn Backlund en långsiktig trend att många gäster är intresserade av högre bekvämlighet även om det också kostar mer än enklare standard.

Visar hus i exklusivt läge

Karin Samuelsson på Smögen rum och stuga ser en liknande utveckling och tar oss med till en exklusiv bostadsrätt. När stormarna ryter kan den som vill sätta sig på den inglasade verandan, läsa en bok i värmen och betrakta havets skådespel.

– Det är de stora husen som går tidigast. Folk vill ha stora boenden där familjer kan umgås över generationsgränserna, speciellt när man inte har kunnat träffas som vanligt under pandemin, säger Karin Samuelsson.

Hon tror att intresset för semester på hemmaplan är här för att stanna.

– Många har kommit på att de inte behöver åka så långt för att umgås och koppla av. Det kan räcka med att byta hus och få lite miljöombyte. Allt fler får upp ögonen för naturen, att vara ute tillsammans.

Mycket varierande utmed västkusten

Annika Johansson driver Ramsvik stugby och camping tillsammans med Torbjörn Backlund men är även ordförande i föreningen Camping västkust som samlar stug- och campingföretagare i Halland, Göteborg och Bohuslän. Även om hon gläds åt den ovanligt tidiga och starka efterfrågan på stugor konstaterar hon samtidigt att det är mycket varierande tryck på olika orter och för olika slags boenden.

– Jag lider verkligen med alla i besöksnäringen som fortfarande har det tufft. Sedan tycker jag att det ska bli spännande att se vad den här krisen för med sig. Resemönstren kommer nog inte att gå tillbaka till hur det var före pandemin. Det märks också att det har gjorts omställningar i branschen, där det har fötts ny service och nya idéer.

Husvagnsfolket mer avvaktande

Något som är tydligt är också att campingtomter överlag inte bokas i samma takt som stugor denna vår.

– Det brukar komma igång när det blir varmare så jag skulle gissa när vi får uppemot 17 grader ute så blir det en raket. Många vill vara mer spontana och det kan funka under våren och försommaren. Men för dem som siktar in sig på högsäsongen är det ingen idé att vänta, säger Annika Johansson som också berättar att det finns många lediga campingtomter i norra Bohuslän som vid det här laget annars skulle ha varit uppbokade.