Svårt för långtidssjuka att få studieskulder avskrivna

Det räcker inte att vara långtidssjuk och ha sjukersättning för att få studieskulden avskriven. För den som tagit lån efter 1989 är kraven extra hårda. Det har en kvinna i Vargön upplevt.

ANNONS
|

Kvinnan ansökte om att får sin studieskuld avskriven hos Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Hon var för sjuk för att arbeta och hade inte råd att betala av på sin skuld. Men läkarintyget, som sa att kvinnan led av värk och funktionsnedsättning som innebär att hennes förmåga att arbeta är varaktigt nedsatt, räckte inte. För att få lånet avskrivet krävs att man har synnerliga skäl. Ett sådant är att man har permanent sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension.

– Vi har inte kompetens att avgöra om någon är varaktigt sjuk, därför förlitar vi oss på Föräkringskassans bedömning, förklarar Susann Hallberg, pressekreterare på CSN.

ANNONS

Det räcker dock inte att ha permanent sjukersättning för att få lånet avskrivet, inkomsten får inte överstiga 2,5 prisbasbelopp på ett år, det vill säga 106 000 kronor år 2010.

För lån tagna innan 1989 är reglerna generösare, här gäller 3,5 prisbasbelopp eller 148 400 kronor.

Ett annat skäl till att få skulden avskriven kan vara en funktionsnedsättning som innebär att studietiden förlängs. Att man på grund av sjukdom eller skada tvingas avbryta påbörjade studier och behöver låna till en annan utbildning, är också en anledning.

Förra året fick 68 000 personer CSN-skulder avskrivna för sammanlagt 812 miljoner kronor. Den största andelen är de som studerat vidare efter Komvux. Andra genomgår skuldsanering, dör eller fyller 65.

ANNONS