"Stadsförsamlingar har fler utträden. På mindre orter har man av tradition en närmare relation med kyrkan." säger kyrkoherde Håkan Dafgård.
"Stadsförsamlingar har fler utträden. På mindre orter har man av tradition en närmare relation med kyrkan." säger kyrkoherde Håkan Dafgård.

Svenska kyrkan tappar medlemmar

Allt färre av oss är med i Svenska kyrkan. I Trollhättan har andelen halkat under rikssnittet. – Det finns många religiösa människor i Trollhättan. Men långt ifrån alla de är kristna som är med i Svenska kyrkan, säger kyrkoherden Håkan Dafgård.

ANNONS
|

Sedan Svenska kyrkan skildes från staten vid millennieskiftet har andelen av befolkningen som är medlemmar sjunkit stadigt. En solklar majoritet är dock fortfarande med. Förra året var 70 procent av svenskarna medlemmar. Både Vänersborg och Lilla Edet har en högre andel än så. Högst andel i vårt område har dock Melleruds kommun. Där är åtta av tio invånare med.

Håkan Dafgård är kyrkoherde i Vänersborg och så kallad kontraktsprost med ett särskilt ansvar för Svenska kyrkans verksamhet i bland annat Trollhättan och Vänersborg. Han säger att det är skillnad på stadskommuner och landsbygdskommuner vad gäller hur många som går ur kyrkan.

ANNONS

– Stadsförsamlingar har fler utträden. På mindre orter har man av tradition en närmare relation med kyrkan. Det finns en sorts medfödd koppling till själva kyrkobyggnaden och kyrkogården som förts vidare genom generationer. I staden finns inte det på samma sätt, säger han.

Under rikssnittet

I Trollhättan är i dag 69 procent av invånarna med i Svenska kyrkan. Kommunen ligger alltså strax under rikssnittet, och andelen trollhättebor som är medlemmar fortsätter att sjunka. Håkan Dafgård berättar att en orsak till tappet är att färre döps i dag än förr. Dopet innebär automatiskt medlemskap i Svenska kyrkan. De som dör i dag är oftast äldre och därmed döpta, medan många som föds inte döps.

Vad gäller just Trollhättan, som har en lägre andel medlemmar än såväl Vänersborg som Lilla Edet och Mellerud, finns det också en annan förklaring.

– I Trollhättan bor många med invandrarbakgrund. De kan vara religiösa, men det innebär inte att de är kristna protestanter. Det finns många muslimer, syrianer och ortodoxt kristna. I Lextorps församling, som kanske är den mest religiösa i hela Skara stift, är det bara 50 procent av invånarna som är med i Svenska kyrkan, säger Håkan Dafgård.

Vill vända trenden

Svenska kyrkan vill förstås vända trenden och få medlemmarna att stanna kvar. Håkan Dafgård säger att han vill ha en bild av kyrkan som en medvandrare i livet. Han pratar om så kallad empowerment – att finna kraft i tillvaron att reda ut sitt eget liv, och ser också tecken på att kyrkan fortfarande har en viktig ställning i samhället.

ANNONS

– Vi ser exempel på det nu efter det som hänt i Norge. Folk söker upp kyrkorummet för att mötas och hedra offren, säger han.

Du betalar en kyrkoavgift som finansierar kyrkans verksamhet. Riksgenomsnittet för kyrkoavgiften är ungefär en procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst. Du betalar också en mindre summa i begravningsavgift varje år.

Du får gifta dig i kyrkan. För det krävs att antingen du eller din partner är medlemmar.

Du har rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Du har rätt till stöd av kyrkan när du hamnar i en svår situation, och du är med och stödjer det arbete som Svenska kyrkan gör för andra människor som har det svårt.

ANNONS