Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tänk till innan tankningen. Fel bränsle i bilen kan kosta skjortan.

Tankspritt vid pumpen kan bli dyrt

Allt fler har tankarna på annat håll när det är dags att fylla på bilen med bensin eller diesel. Men notan vid ett felbeslut kan bli förskräcklig.

Budskapet kommer från Länsförsäkringar, som nu är det senaste i en lång rad av försäkringsbolag som går ut och varnar bilister om tankningens risker.

– Vi har cirka 200–300 feltankningar per år bland våra kunder här i Göteborg och Bohuslän och trenden visar på att det är ett ökande problem, säger Maria Wång Henriksson, skadechef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, i ett pressmeddelande.

Helen Lundin, skadechef på Länsförsäkringar Älvsborg, har inga färdiga siffror på hur det ser ut i Tvåstadsområdet, men hon konstaterar att problemet med feltankningar finns även här.

– Ja absolut, det är något som dyker upp med jämna mellanrum, säger hon.

Bensin istället för diesel eller vice versa är det vanligaste felet när det handlar om feltankningar och tråkigt nog leder det ofta till väldigt stora kostnader för bilägaren – det kan i värsta fall leda till att hela motorn går sönder och då kan notan enligt flera försäkringsbolag snabbt ticka upp till minst 75 000 kronor.

Rådet från Maria Wång Henriksson, om det skulle gå fel vid pumpen, är enkelt:

– Om du upptäcker att du har tankat bensin istället för diesel eller tvärtom är det viktigaste att du inte startar bilen, då kan skadorna bli ännu värre. Om du råkar starta bilen efter en feltankning så gäller det att stänga av den så fort du märker att allt inte står rätt till. Det första tecknet, förutom eventuella lysande varningslampor, är att motorn går dåligt och börjar knacka.