Birgitta Ohlsson har valt att utmana Jan Björklund om partiledarposten. Bild:TT
Birgitta Ohlsson har valt att utmana Jan Björklund om partiledarposten. Bild:TT

Tar inte ställning i liberal ledarstrid

När lokala Liberala företrädare får välja vill ingen se Birgitta Ohlsson som ny partiledare. Trollhättans förening vill inte ta ställning men gruppledare vill att Jan Björklund fortsätter som partiledare. I Mellerud har föreningen valt att i stället nominera Cecilia Wikström.

ANNONS
|

En knapp vecka återstår till att nomineringarna till Liberalernas partiledare måste vara inne hos valberedningen. Sedan Birgitta Olsson beslutat sig för att utmana Jan Björklund om partiledarposten har det blåst upp till en ledarstrid.

Liberalernas länsförbund i Västsverige har nominerat Jan Björklund till partiledarposten. Den lokala föreningen i Trollhättan har däremot avstått att nominera någon till posten.

– Det har varit väldigt jämt i föreningen och därför har vi inte valt att nominera någon, säger Rita Paulsson Svensson, gruppledare för Liberalerna i Trollhättans kommunfullmäktige.

Rita Paulsson Svensson, ser däremot att Jan Björklund får fortsatt förtroende.

– Hela det förnyelsearbete vi har hållit på med under tre års tid har letts av Jan Björklund och Maria Arnholm (Liberalernas partisekreterare, reds. anm). Jag har svårt att se att vi skulle kunna hinna anpassa politiken till en ny partiledare, säger hon.

ANNONS

Liberalerna i Mellerud vill varken se Birgitta Olsson eller Jan Björklund som partiledare. De har i stället valt att nominera EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Hon hade varit ett bra ansikte utåt och är en sympatisk kvinna, säger Anette Levin.

Anette Levin ser varken Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson som optimala partiledare.

– Jan Björklud har försökt fånga snabba politiska poäng det senaste men misslyckats. Ohlsson har inte gjort sig känd för mer än som feminist, säger hon.

Fakta: Nomineringsprocessen

Nio länsförbund har valt att nominera Jan Björklund och dessa är: Västsverige, Skåne, Västerbotten, Skaraborg, Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Norrbotten och Kalmar.

Uppsala och Örebro har valt att nominera Birgitta Ohlsson.

De länsförbund som inte vill ta ställning är: Stockholm, Jönköping, Södermanland, Västernorrland och Kronoberg.

Beslutet tas av 185 ombud på landsmötet i november.

ANNONS